Acțiunile Meta au scăzut cu -15%, după ce compania care deține Facebook și Instagram a indicat că își va crește investițiile în dezvoltarea AI, ceea ce va duce la diminuarea profitului.

Valoare de piață a Meta a scăzut cu 200 de miliarde de dolari, după ce CEO-ul Mark Zuckerberg a spus că va transforma grupul de rețele de socializare în “principala companie de inteligență artificială din lume”. Declarația lui Zuckerberg a stârnit temerile investitorilor că sumele alocate de companie în dezvoltarea inteligenței artificiale vor diminua profitul. 

Comunicatul privind rezultatele Meta a arătat că veniturile companiei, care deține Facebook, Instagram și WhatsApp, au crescut cu 27%, la 36,5 miliarde de dolari, în primele trei luni ale anului 2024, cu puțin peste așteptările analiștilor de 36,2 miliarde de dolari. Totuși, compania a majorat și valoarea maximă a estimărilor cheltuielilor de capital pentru întregul an, de la 37 miliarde de dolari la 40 miliarde de dolari. Majorarea a fost necesară, conform CEO-ului, pentru a “continua să accelerăm investițiile în infrastructură pentru a susține foaia de parcurs a inteligenței artificiale”. Spre comparație, anul trecut, cheltuielile de capital s-au ridicat la 28,1 miliarde de dolari.

Compania a adăugat că se așteaptă ca cheltuielile de capital să continue să crească anul viitor și, de asemenea, a majorat intervalul inferior al previziunilor sale privind cheltuielile pe întregul an 2024, de la 94 miliarde de dolari la 96 miliarde de dolari. A prognozat venituri pentru trimestrul curent în intervalul 36,5 – 39 de miliarde de dolari, față de estimările de 38,3 de miliarde de dolari.

CEO-ul Meta, Mark Zuckerberg a transmis că accentul pus pe inteligența artificială va “crește semnificativ pachetul de investiții înainte de a obține venituri mari din unele dintre aceste produse noi”. Totuși, investitorii consideră că vor trece ani până când compania să își poată recupera investiția. Aceste temeri au dus la o răsturnare bruscă pentru acțiunile Meta, care au crescut cu peste 40% în acest an (un record), după ce a fost anunțată performanță din trimestrul al patrulea.

Ca parte a eforturilor sale de a dezvolta și integra instrumente de inteligență artificială în produsele sale, Meta s-a concentrat pe introducerea de chatboți în aplicațiile de social media. Luna aceasta a lansat o nouă versiune a modelului de inteligență artificială care stă la baza chatbot-ului, Llama 3, despre care a spus că are capacități mult îmbunătățite, inclusiv aceea de a raționa. De asemenea, Meta a dezvăluit o nouă generație a cipurilor sale personalizate pentru AI.

Zuckerberg a mai spus că Meta va continua să investească pe termen lung în dezvoltarea metaversului, concentrându-se pe “wearable AI”, care sunt ochelari inteligenți cu un asistent AI încorporat. Reality Labs, divizia de realitate virtuală și augmentată a Meta, a înregistrat pierderi de 3,85 miliarde de dolari în primul trimestru, aproximativ la fel ca în anul precedent. Compania a spus că se așteaptă în continuare ca pierderile operaționale să “crească semnificativ” de la an la an.

Anul trecut, Zuckerberg a efectuat o serie de concedieri și a redus costurile în ceea ce a numit “anul eficientizării”. Totuși, compania se află din ce în ce mai mult sub presiune pentru a ține pasul în cursa AI cu grupurile din Silicon Valley, precum OpenAI, Microsoft și Google de la Alphabet. Acest lucru l-a forțat pe Zuckerberg să stimuleze investițiile în tehnologia și infrastructura necesare pentru a-și susține planurile. Microsoft și Alphabet sunt așteptate să ofere azi actualizări privind propriile eforturi în domeniul IA în rapoartele de venituri.

Surse alternative: Financial Times, Reuters

Foto: Salarko | Dreamstime.com

Folosim cookies