Institutul pentru Studierea Războiului (ISW) a evaluat că livrările de rachete cu rază lungă de acțiune pot reprezenta un pericol pentru logistica, depozitele și aerodromurile Armatei Ruse, însă doar dacă atacurile sunt coordonate cu operațiunile la sol, pentru a avea un impact important din punct de vedere operațional.

Joe Biden, președintele SUA, a promulgat, marți, legea prin care Ucraina va primi sprijin în valoare de 61 de miliarde de dolari. Analiștii ISW notează că primele forme de ajutoare militare vor ajunge pe front rapid, într-un interval cuprins între câteva zile și câteva săptămâni, mai devreme decât se aștepta Rusia: “Situația de pe câmpul de luptă va continua să se deterioreze până când forțele ucrainene vor fi capabile să obțină și să folosească echipament militar suficient, iar pe termen scurt, acestea ar putea avea în continuare dificultăți în a se apăra împotriva forțelor rusești în apropiere de Ceasiv Iar și la nord-vest de Avdiivka  [în regiunea Donețk]”, se arată în raportul zilnic ISW.

De precizat, oficialii americani au transmis, prin intermediul unor declarații în presa internațională sub protecția anonimatului, că Ucraina a primit deja, din martie, un număr neprecizat de rachete ATACMS, pe care le-au folosit pentru a ataca o bază militară din Crimeea, săptămâna trecută. Alte rachete vor fi livrate în lunile următoare, după promulgarea legii privind pachetul de ajutor de 61 de miliarde de dolari.

Institutul mai arată că un număr suficient de rachete ATACMS va permite militarilor ucraineni să slăbească logistica rușilor și să amenințe aerodromurile din spatele liniei frontului, deși lunile de întârziere ar fi putut da un răgaz Armatei Ruse să-și pregătească apărarea. ISW indică faptul că militarii ruși s-ar fi putut adapta deja la atacuri cu acest tip de armament, folosit prima dată în octombrie 2023, dar rămâne neclar dacă depozitele lor de muniții sunt suficient de bine apărate sau dispersate, pentru a rezista în fața unor lovituri cu ATACMS. 

ISW amintește că furnizarea de sisteme HIMARS, în iunie 2022, a permis Armatei Ucrainene să-și susțină contraofensiva în regiunile Harkov și Herson și i-a forțat pe ruși să-și întindă rețelele logistice, ceea ce a îngreunat aprovizionarea trupelor. Din această perspectivă, ISW scrie că folosirea proiectilelor ATACMS va fi semnificativă dacă va fi însoțită și de operațiuni terestre.

Sursa: ISW

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday