Rezoluția a fost inițiată după ce Congresul SUA a fost informat de serviciile secrete americane că există “o amenințare gravă la adresa securității naționale”, cu referire la Rusia. Presa americană a aflat, la acel moment, că Putin se pregătește să plaseze arme nucleare în spațiu, pe care să le folosească împotriva sateliților. Aceleași surse au subliniat că “planurile Rusiei nu vizează aruncarea unei arme nucleare pe Pământ.”

Rusia, inclusiv prin vocea lui Vladimir Putin, a negat constant informațiile transmise de americani. De asemenea, președintele Putin a spus că se opune desfășurării de arme nucleare în spațiu.

Textul rezoluției cerea ca Tratatul privind spațiul cosmic să fie respectat și solicita statelor “să contribuie în mod activ la obiectivul utilizării pașnice a spațiului cosmic și al prevenirii unei curse a înarmărilor în spațiul cosmic”.

Înaintea votului, ambasadorul Rusiei la ONU a declarat că rezoluția “este o glumă”, iar ambasadorul adjunct al SUA a spus că dacă Rusia nu va vota pentru rezoluție “te face să te întrebi dacă ascund ceva”. 

În acest moment, există un tratat ratificat de 114 țări, inclusiv SUA și Rusia, care interzice desfășurarea “armelor nucleare sau a oricăror alte tipuri de arme de distrugere în masă” pe orbită sau plasarea armelor în spațiul cosmic în orice alt mod. Ambasadorul SUA la ONU dorea ca toate părțile semnatare să se angajeze să respecte interdicția privind armele nucleare și “să îndemnăm toate statele membre care nu sunt încă parte a tratatului să adere la el fără întârziere”.

Sursă: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday