Sute de mii de argentinieni, între care profesori, studenți și părinți, au ieșit pe străzile din Buenos Aires pentru a protesta împotriva reducerilor de bugete pentru universități. Organizatorii protestelor au estimat că numărul participanților se apropie de jumătate de milion, în timp ce un sindicat al profesorilor a raportat un milion de protestatari în întreaga țară.

Studenții celor 57 de universități de stat din Argentina, țară aflată într-o criză economică, spun că protestează pentru a apăra “învățământul universitar public gratuit”. În ciuda dificultăților financiare ale țării, studenții susțin că “există bani, dar aceștia sunt folosiți pentru alte scopuri, nu pentru învățământul superior public”.

Sindicatele, partidele de opoziție și universitățile private au susținut protestele din Buenos Aires și din alte orașe mari, precum Cordoba, în una dintre cele mai mari demonstrații de până acum împotriva măsurilor introduse de la preluarea mandatului de către Javier Milei, în decembrie.

Javier Milei a câștigat alegerile în noiembrie anul trecut și a promis că va reduce cheltuielile publice și că va aduce deficitul bugetar la zero. Guvernul său a tăiat subvențiile pentru transport, combustibil și energie, iar salariații au pierdut o cincime din salarii. De asemenea, mii de funcționari publici și-au pierdut locurile de muncă, iar Milei s-a confruntat cu numeroase proteste anti-austeritate.

În cazul universităților, guvernul a aprobat un buget pentru 2024 neschimbat față de cel de anul trecut, în ciuda unei inflații anuale care se apropie de 290%. Argentina are în prezent aproximativ 2,2 milioane de studenți în facultățile publice, în condițiile în care nivelul de sărăcie afectează aproape 60% din populație. 

Ricardo Gelpi, rectorul Universității din Buenos Aires, a tras un semnal de alarmă spunând căîn ritmul în care ne finanțează, nu mai putem funcționa decât între două sau trei luni”.

Surse alternative: France 24, BBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday