Firma de securitate cibernetică Performanta a arătat, într-o analiză preluată de Financial Times, că hackerii adoptă o nouă strategie în privința celor mai recente campanii de tip ransomware – le aplică mai întâi în sistemele țărilor în curs de dezvoltare, pentru a le perfecționa înainte de a viza entități din țările bogate ale Europei și Americii de Nord. 

Printre exemplele recente se numără o bancă din Senegal, o firmă de servicii financiare din Chile, una de consultanță fiscală din Columbia sau o agenția guvernamentală din Argentina. Unul din actorii identificați este Medusa, un grup de hackeri care fură și criptează datele companiilor. Medusa a fost responsabilă pentru 99 de breșe de securitate în SUA, Marea Britanie, Canada, Italia și Franța în 2023, același an în care a început să vizeze entități din Africa de Sud, Senegal și Tonga, potrivit raportului.

Directorul unui grup de cercetare specializat în amenințările cibernetice, Darktrace, a explicat că unele echipe de securitate sunt suficient de pregătite pentru a detecta un atac în curs de desfășurare, dar un utilizator obișnuit își poate da seama de atac abia după ce nu mai poate accesa computerele sau serverele. Acesta explică faptul că unele companii de protecție cibernetică se adaptează acestor noi tendințe de atacare a statelor mai sărace. Ele au început să monitorizeze dark web pentru a depista indicii privind atacurile, instalând în același timp “honeypots” – site-uri web false care imită “ținte atractive” – astfel încât să atragă atenția hackerilor care desfășoară atacurile “experimentale”. 

Într-o analiză publicată la începutul lunii, Fondul Monetar Internațional a conchis că numărul atacurilor cibernetice aproape că s-a dublat în ultimii ani, față de bilanțul dinainte de pandemia de coronavirus, în contextul digitalizării rapide a țărilor în curs de dezvoltare și a mutării tot mai multor activități în mediul online. FMI a estimat pierderi de 28 de miliarde de dolari pentru firmele și companiile din întreaga lume, în urma unor atacuri care puteau fi prevenite prin folosirea unor sisteme de securitate standard, începând din 2020. 

Sursă: Financial Times 

Foto: Ratthanarong Phraibung | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday