Karim Bouyakhrichan, liderul mafiei marocane, a fost eliberat de curtea regională din Malaga, pentru o cauțiune de doar 50 de mii de euro, după ce Curtea Supremă a Spaniei a decis extrădarea sa în Olanda, dar a neglijat să emită și un ordin de detenție, menit să îl țină pe Bouyakhrichan după gratii până la efectuarea extrădării.

Căutat mai bine de un deceniu pentru zeci de crime în Belgia, Olanda, Spania și Maroc, Karim Bouyakhrichan a fost prins în ianuarie anul trecut, la Malaga, într-un caz, relativ banal, de spălare de bani.

După ce a aflat despre arestare, autoritățile olandeze au depus o cerere de extrădare la Curtea Națională a Spaniei, deoarece acestea au avut informații credibile că liderul mafiot a plănuit asasinarea prim-ministrului Mark Rutte și răpirea prințesei moștenitoare, Amalia. În 2022, aceasta a fost nevoită să părăsească campusul universității la care învăța, din rațiuni de securitate.

Curtea Națională din Madrid a aprobat cererea de extrădare a lui Bouyakhrichan, dar Curtea Provincială din Málaga a refuzat să o execute, argumentând că mafiotul ar trebui întâi judecat în Spania pentru spălare de bani. Autoritățile olandeze au făcut apel, depunând o nouă cerere urgentă și subliniind că șeful cartelului era unul dintre cei mai căutați criminali de pe lista Interpol. Curtea Supremă a admis apelul, dar a neglijat să emită și un ordin de detenție până la predarea sa către poliția olandeză.

În lipsa acestuia, avocații mafiotului au făcut o cerere de eliberare pe cauțiune, iar curtea din Málaga a fost de acord să-l pună pe maroocan în libertate pentru o garanție de doar 50 de mii de euro. Bouyakhrichan, care este miliardar, a plătit imediat cauțiunea, iar apoi a dispărut.

Politico arată că eliberarea șefului cartelului marocan va duce probabil la o consolidare a protocoalelor de securitate pentru lideri politici precum Mark Rutte sau a membrilor Casei Regale olandeze.

Sursa: Politico

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday