Parlamentul European a adoptat legislația cu o majoritate de 584 de voturi pentru, trei împotrivă și 14 abțineri. Prin această inițiativă, PE încurajează consumatorii să prelungească ciclul de viață al produselor, reparându-le, în loc să le înlocuiască. Noile norme prevăd că producătorii sunt obligați să repare, în timp util și la costuri accesibile, bunuri, inclusiv anumite categorii de electrocasnice mari și mici. Aceste produse reparate în perioada de garanție vor beneficia de o prelungire de un an a garanției.

Producătorii vor avea, de asemenea, obligația să repare produsele comune de uz casnic, chiar și după expirarea perioadei de garanție, dacă acestea pot fi reparate din punct de vedere tehnic, conform legislației Uniunii. În această categorie intră mașinile de spălat, aspiratoarele și chiar telefoanele mobile, deși lista categoriilor de produse poate fi extinsă în timp. 

De asemenea, producătorilor li se va interzice să utilizeze clauze contractuale și tehnici legate de componente sau de programe informatice care să împiedice repararea. Mai precis, producătorii nu vor putea să împiedice reparatorii independenți să utilizeze componente second-hand sau imprimate 3D și nici nu vor putea să refuze să repare un produs doar din considerente economice sau fiindcă a fost reparat anterior de altcineva.

Totodată, consumatorii pot să împrumute un alt dispozitiv, cât timp produsul lor este în proces de reparare, sau pot să opteze pentru unul recondiționat ca alternativă, dacă bunul nu mai poate fi reparat.

Pentru a ușura procesul, PE va crea o platformă online, cu secțiuni pentru fiecare țară europeană, care va sugera service-uri, comercianți de bunuri recondiționate, cumpărători de bunuri defecte sau inițiative de reparare din cadrul comunităților.

După ce directiva va fi aprobată oficial de Consiliu și publicată în Jurnalul Oficial al UE, statele membre vor avea la dispoziție doi ani pentru a o transpune în legislația națională.

Potrivit Comisiei Europene, eliminarea prematură a bunurilor de consum produce 261 de milioane de tone de emisii echivalente de dioxid de carbon, consumă 30 de milioane de tone de resurse și generează 35 de milioane de tone de deșeuri în UE, în fiecare an. Consumatorii pierd, de asemenea, aproximativ 12 miliarde de euro, anual, prin înlocuirea bunurilor, în loc de repararea acestora. Noile norme vor aduce în UE aproximativ 4,8 miliarde de euro, sub formă de creștere economică și investiții, conform CE.

Sursă: Comunicat PE

Foto: Animaflora | Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday