Inginerii de la NASA au primit primele date descifrabile de la Voyager, după ce au găsit o soluție creativă pentru a rezolva o problemă de comunicare cu cea mai îndepărtată nave spațială trimis de om în spațiul cosmic. Sonda Voyager se află acum la 24 de miliarde de kilometri distanță de Pământ, are o vechime 46 și a prezentat multiple anomalii în ultima perioadă. 

Cea mai recentă problemă cu care s-a confruntat Voyager 1 a apărut în noiembrie 2023, când unitatea de modulare a telemetriei sistemului de date de zbor a început să trimită date indescifrabile.

Sistemul de date de zbor al lui Voyager 1 colectează informații de la instrumentele științifice ale navei spațiale și le îmbină cu date care reflectă starea sa tehnică. Controlul misiunii primește acele date în cod binar. Din noiembrie, însă, sistemul de date de zbor al lui Voyager 1 a rămas blocat într-o buclă. Deși sonda a continuat să transmită un semnal radio constant către echipa de control a misiunii, semnalul nu a conținut date utilizabile.

Echipa de control a misiunii a primit primele date coerente despre starea sistemelor tehnice ale lui Voyager 1 pe 20 aprilie. Deși încă analizează informațiile, totul până acum sugerează că Voyager 1 este în stare bună și funcționează corect.

Astăzi a fost o zi mare pentru Voyager 1. Am intrat din nou în comunicare cu nava spațială. Și așteptăm cu nerăbdare să primim datele științifice înapoi”, a declarat sâmbătă Linda Spilker, cercetător al proiectului Voyager la JPL.

Sursă: CNN

Foto: NASA

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday