Phi-3-mini măsoară 3,8 miliarde de parametri, indicator care se referă la numărul de instrucțiuni complexe pe care le poate înțelege un model. Acesta a fost antrenat pe un set de date mai mic decât cele folosite pentru alte modele, cum ar fi ChatGPT-4.

Potrivit Microsoft, Phi-3 poate depăși modele de până la două ori mai mari, la criterii care evaluează capacitățile lingvistice, de programare și matematice. Compania intenționează să lanseze alte două versiuni, Phi-3 Small (cu șapte miliarde de parametri) și Phi-3 Medium (cu 14 miliarde de parametri).

Modelele AI mai mici au ca scop îndeplinirea sarcinilor mai simple și sunt mai ușor de utilizat de către companiile cu resurse limitate, conform Microsoft. Phi-3 ar putea fi folosit pentru a face un rezumat al documentelor sau a extrage informații. Modelul este disponibil pe platforma de cloud computing Azure și pe platforma de cercetare AI, Hugging Face.

În comparație cu modelele mai mari de AI, cele mici sunt mai ieftine și funcționează mai bine pe telefoane și laptopuri. Microsoft a creat o echipă special pentru dezvoltarea modelelor AI mai ușor de folosit, conform unui articol The Information de la începutul anului.

Surse alternative: Reuters, The Verge
Foto: Maislam | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday