Reuters a găsit în documentele de licitație întocmite de universități și institute de cercetare din China achiziția unor cipuri avansate Nvidia încorporate în produse server fabricate de Super Micro Computer, Dell Technologies și Gigabyte Technology, inclusiv după ce SUA au extins, la sfârșitul anului trecut, interdicția de vânzare unor astfel de tehnologii către entități chineze. Printre cumpărători s-au numărat Academia Chineză de Științe, Institutul de Inteligență Artificială Shandong, Administrația Hubei pentru studiul cutremurelor, universitățile Shandong și Southwest, un centru de cercetare în domeniul aviației și un centru de științe spațiale.

Nu este clar dacă firmele care au intermediat vânzarea acestor servere către chinezi au folosit stocuri achiziționate înainte ca SUA să înăsprească restricțiile la export. Potrivit Nvidia, licitațiile specifică produse care au fost exportate și disponibile pe scară largă înainte de noile sancțiuni, și că “nimic nu indică faptul că partenerii noștri au încălcat regulile de control al exporturilor“. De asemenea, precizează că este vorba despre o “fracțiune neglijabilă din produsele vândute la nivel mondial“. La rândul lor, producătorii de servere au transmis că au respectat legile aplicabile sau că vor deschide investigații.

Departamentul de Comerț al SUA a transmis pentru Reuters că nu poate comenta eventualele investigații aflate în desfășurare, dar a precizat că Biroul pentru Industrie și Securitate a monitorizat exporturile de cipuri, a efectuat verificări ale cumpărătorului final, inclusiv prin companii-fantomă, și a examinat potențialele încălcări ale sancțiunilor.

Reuters precizează că licitațiile analizate de jurnaliștii săi acoperă doar o fracțiune din achizițiile efectuate de entitățile de stat ale Chinei, iar Beijingul are încă acces la cipuri avansate, necesare în dezvoltarea programelor de AI care ar putea sprijini tehnologii militare, inclusiv dezvoltarea de arme precum rachetele hipersonice.

Companiile și persoanele acuzate de încălcarea sancțiunilor impuse de americani pot primi amenzi de sute de mii de dolari și până la 20 de ani de închisoare.

Articolul integral al Reuters

Foto: Ifeelstock | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday