Nick Roy, un cercetător cibernetic independent din Boston care scanează în mod regulat internetul nord-coreean, a descoperit pe un server nesecurizat, găzduit în Coreea de Nord, mai multe schițe de animații care par să provină de la studiouri americane. 

Roy a contactat Stimson Center, un think tank cu sediul la Washington, și împreună, au descoperit mai multe schițe ce par să facă parte din viitorul sezon “Invincible”, pregătit de Amazon Prime Video, și desene și videoclipuri în același stil cu cel al serialul cu supereroi “Iyanu: Child of Wonder”, care va fi difuzat de HBO Max. Descoperirile includ, de asemenea, o serie de instrucțiuni în limba chineză care au fost traduse ulterior în coreeană. Acestea solicitau ajustări la dimensiunea și stilul animației.

Printre fișiere se afla și o foaie de editare, în limba engleză, cu specificații pentru lucrările de animație, intitulată “Invincible”. Skybound Entertainment, companie care produce serialul, a transmis că nu a contractat firme chinezești sau nord-coreene: “Contractele noastre interzic în mod specific externalizarea către orice parte terță fără acordul nostru prealabil, în scris, iar un astfel de consimțământ nu a fost solicitat și nici acordat”, a declarat purtătorul de cuvânt al Skybound Entertainment, care a adăugat că va investiga situația.

Nu există nicio dovadă că studiourile știau că lucrările lor erau încărcate pe un server nord-coreean, și nici nu este clar cum au ajuns într-o parte strict controlată a internetului. Think tank-ul nu exclude ca situația să se datoreze unui lung șir de subcontractări, de la companii americane și, tot așa, până s-a ajuns la situația ca de desene să se ocupe graficienii nord-coreeni. Martyn Williams, expert în Coreea de Nord și cercetător senior la Stimson, consideră că SEK Studio, principalul studio nord-coreean de animații, ar putea fi implicat, întrucât este singura entitate din țară capabilă să gestioneze un astfel de volum de date. 

De altfel, registrele de pe serverul nord-coreean au arătat mai multe vizite de la conexiuni de internet din nord-estul Chinei și din Coreea de Nord, a declarat pentru CNN firma americană de securitate cibernetică Mandiant. Aceasta a transmis că “vizitele” sugerează că este posibil ca lucrătorii din China să fi transmis instrucțiuni omologilor nord-coreeni.

Phenianul se folosește de SEK Studio și de alte studiouri locale de filme și animații ca vehicule de propagandă și ca surse de venit. De altfel, SEK a fost sancționat de SUA în 2021, din cauza legăturilor cu conducerea comunistă. Descoperirile ridică mari semne de întrebare cu privire la capacitatea companiilor americane din domeniul tehnologiei și al artelor creative să-și controleze lanțurile de aprovizionare, astfel încât să nu încalce sancțiunile. Totuși, dovezile sunt și o fereastră asupra modului de lucru al graficienilor, într-una din cele mai “închise” țări din lume. De altfel, FBI, Trezoreria și Departamentul american de Stat au atras atenția, încă din 2022, că domeniul animațiilor este printre cele în care își desfășoară activitatea IT-iștii nord-coreeni. Oficialii americani nu exclud nici ca nord-coreeni să susțină că au altă cetățenie, pentru a se angaja la companii americane.

Sursă: CNN

Foto: Stimson Center

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday