Cercetătorii au analizat, pentru realizarea studiului, informațiile disponibile în UK Biobank, o bază ce conține date despre istoricul medical al unor pacienți, folosită la nivel global pentru cercetări. Astfel, au analizat datele de la aproape 250 de mii de adulți, urmărind evoluția stării lor de sănătate pe parcursul a peste 10 ani. Scopul cercetării a fost de a înțelege dacă există o legătură între durata somnului și diabetul de tip 2, dar și dacă o dietă sănătoasă ar putea reduce riscul de a dezvolta boala.

Persoanele implicate în studiu au fost întrebate câte ore dorm în descursul a 24 de ore. Media a fost de 7-8 ore, care, de altfel, este considerată și perioada normală de somn. În ceea ce privește durata scurtă a somnului, aceasta a fost împărțită în trei categorii: ușoară (șase ore), moderată (cinci ore) și extremă (trei până la patru ore). 

Datele legate de durata somnului au fost analizate împreună cu informații despre alimentația persoanelor implicate. Dieta sănătoasă a fost stabilită în funcție de porțile de fructe, legume, carne roșie și pește pe care le-au consumat participanții într-o zi sau într-o săptămână. Astfel, nu au fost luate în calcul alte tipuri de diete, precum cea mediteraneană sau postul intermitent, ceea ce reprezintă o limitare a studiului. 

Aproximativ 3,2% din participanți au fost diagnosticați cu diabet de tip 2 în timpul perioadei de monitorizare. Deși persoanele care au mâncat sănătos au avut un risc mai scăzut de a dezvolta diabet de tip 2, acesta a crescut pentru cei care, chiar dacă aveau o dietă sănătoasă, dormeau mai puțin de șase ore. Cercetătorii au descoperit că o durată de somn de cinci ore a fost asociată cu un risc cu 16% mai mare de apariție a diabetului de tip 2, iar persoanele care au dormit între trei și patru ore au prezentat un risc cu 41% mai mare. 

Diabetul zaharat de tip 2 este o boală care apare atunci când organismul devine rezistent la efectele unui hormon numit insulină, produs de pancreas și care are rolul de a regla glucoza (zahărul) din sânge. Pe măsură ce boala evoluează, pancreasul își pierde capacitatea de a produce suficientă insulină. Spre deosebire de diabetul de tip 1, moștenit, care apare cel mai des în copilărie, diabetul de tip 2 apare după 45 de ani și simptomele se instalează treptat. 

Nu se știu motivele exacte pentru care persoanele care dorm mai puțin prezintă un risc mai mare să dezvolte diabet de tip 2. Totuși, din cercetările anterioare s-a descoperit că la persoanele care nu au dormit suficient acizii grași liberi din sânge sunt mai crescuți. Acest lucru afectează sensibilitatea organismului la insulină și duce în cele din urmă la rezistența la acest hormon. 

Studiul mai arată, însă că nu doar în organismul persoanelor care nu dorm suficient se produc aceste procese ci și al celor care au un program de somn neregulat, precum cei care lucrează în schimburi. Deși cercetătorii nu au luat în calcul și riscul de dezvoltare a diabetului de tip 2 la persoanele care dorm prea mult, Science Alert arată că și acestea pot fi predispuse, întrucât un somn prea lung este asociat cu riscul de obezitate, care de asemenea duce la diabet. 

Autorii studiului au subliniat că, deși un somn de 7-8 ore poate reduce cel mai mult riscul de diabet de tip 2, este dificil ca acesta să fie obținut tot timpul. Astfel, au explicat că efectuarea exercițiilor fizice intense pe parcursul zile poate compensa. 

Studiu integral pe Science Alert 

Foto: Doctor © Karlevana | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday