Aprobarea de către Congresul SUA, cel mai devreme marți, a pachetului de ajutor militar în valoare de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, crează o fereastră de câteva săptămâni pentru Armata Rusă, în care, cel mai probabil, aceasta va forța ofensiva pentru a obține o modificare semnificativă a liniei frontului.

ISW arată că, deși Armata SUA a prepoziționat echipamente, în special muniții de artilerie și antiaeriene, în țările europene, acestea nu vor putea ajunge efectiv pe linia frontului imediat, chiar dacă o declarație a șefului Pentagonului arăta că livrarea lor s-ar putea face “în decurs de câteva zile”.

“Ucraina va fi probabil într-o poziție operațională semnificativ îmbunătățită abia în iunie, iar comandamentul militar rus va lua în considerare probabil modificări semnificative ale operațiunii ofensive pe scară largă pe care se așteaptă să o lanseze la începutul verii, sau ar putea opta să o desfășoare conform planului”, arată ISW.

Prin urmare, situația frontului ucrainean este de așteptat să se deterioreze în continuare, în zilele următoare, aeronavele ruse putând lansa nestingherite “bombe cu planare” cu un efect devastator asupra pozițiilor apărătorilor ucraineni.

Forțele ruse au făcut recent progrese confirmate în apropiere de Ceasiv Yar (la vest de Bakhmut) și la nord-vest de Avdiivka, dar ucrainenii par a contraataca la sud de Kreminna. O ofensivă rusă este de asemenea posibilă, pe Frontul de Est, pe la sud de Harkov. Nu este foarte clar, în această fază, dacă rușii se vor concentra pe ocuparea integrală a Donbasului (o treime încă se află sub control ucrainean), sau vor încerca să cucerească Harkovul, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, pe care l-au bombardat intens în ultimele săptămâni.

Sursa: ISW

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday