În ultimii ani, mai multe companii din SUA și Europa au început să cerceteze și să investească în proiecte ce vizau stocarea hidrogenului verde în saline. 

Majoritatea statelor investesc intens în producția de energie eoliană și solară, însă aceasta nu este constantă. Pe timpul nopții sau în anumite perioade ale anului producția scade, iar în altele depășește consumul. Pentru a o stoca, unele companii au început să construiască instalații mari de baterii litiu-ion, care să absoarbă o parte a energiei regenerabile produse, pentru a acoperi vârfurile de consum din timpul serii sau dimineții. Totuși, aceste sunt încă prea mici și prea scumpe pentru a fi folosite în zonele urbane dens populate și pentru echilibrarea rețelelor pe parcursul unor perioade mai lungi fără soare sau fără vânt.

De cealaltă parte însă, nici captarea energiei prin producere de hidrogen verde și stocarea sa în subteran nu este ieftină. Experții estimează că investiția pentru realizarea unei caverne de sare în care să fie depozitat hidrogenul verde poate să depășească 100 de milioane de dolari. Acestea au avantajul de putea fi umplute cu hidrogen produs din energia de la soare sau vânt, atunci când aceasta este în exces, iar apoi hidrogenul poate înlocui hidrocraburile în centrale termice care produc astfel curent fără a polua.

Primul proiect în cadrul căruia va începe să fie depozitat hidrogenul verde în saline este numit Advanced Clean Energy Storage (ACES) și constă în două caverne saline forate în vestul statului american Utah, care ar trebui să fie finalizate anul viitor.

Depozitele de sare sunt etanșe și nu reacționează cu hidrogenul, fiind astfel mai rezistente la scurgeri decât alte tipuri de roci.

Sursă: Wall Street Journal

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday