Epave fotografiate în Irak și analizate de experți militari par a fi corpuri de propulsie ale unei rachete balistice Blue Sparrow. Produse chiar de Israel, acestea sunt lansate de aeronave de la mare distanță, având o rază de circa 2.000 de kilometri și au o parte detașabilă, care asigură viteza și combustia rachetei. Orașul Isfahan, atacat vineri, se află la circa 1.600 de kilometri de Israel, dar FT arată că cel mai probabil scenariu al atacului a fost unul în care aeronavele israeliene nu s-au apropiat de spațiul aerian iranian, ci au preferat să lanseze rachetele de la mare distanță.

Combinația exactă de arme utilizate în contraatacul israelian rămâne neclară, dar, mai arată FT, evaluările timpurii ale Pentagonului au indicat tot în direcția unui atac cu rachete, iar nu a unuia cu drone, așa cum au susținut oficialii iranienii, încercând să minimizeze impactul.

Rachetele Sparrow au trei variante: Black Arrow, cu rază scurtă de acțiune și versiunile Blue și Silver Arrow, cu rază medie.

Amos Yadlin, fost general al forțelor aeriene israeliene, a spus că, indiferent de modul în care Israelul a condus atacul asupra Iranului, simplul fapt că acesta a avut loc a trimis un mesaj puternic – “Ceea ce iranienii și interpușii lor au făcut cu sute de proiectile, noi am făcut doar cu câteva rachete”. Mesajul pentru Teheran, mai spune el, este că “sunteți vulnerabili! Avem capacități mult mai mari decât credeți!”

Analiza integrală pe Financial Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday