Avionul F-16 dotat cu un program de inteligență artificială (cunoscut și sub denumirea de X-62A Variable Stability In-flight Simulator Test Aircraft, sau VISTA) s-a confruntat cu un alt F-16, cu echipaj uman, într-o simulare de luptă la baza aeriană Edwards din California, au transmis forțele aeriene americane. Este prima oară când un avion de luptă a fost pilotat de un software de inteligență artificială.

Realizarea unei astfel de simulări de luptă marchează un “moment de transformare în istoria aerospațială”, a transmis Agenția pentru Proiecte de Cercetare Avansată în Domeniul Apărării (DARPA) într-un comunicat. Aceasta a mai precizat că exercițiul a avut loc în septembrie anul trecut. Totuși, agenția nu a menționat cine a învins.

Zburând la viteze de până la 1.900 de km pe oră, cele două avioane au exersat scenarii defensive, ofensive, cât și lupte la distanță foarte mică (“dogfighting”). La un moment dat, relatează forțele americane, s-au apropiat la puțin peste șase sute de metri unul de celălalt.

În timpul zborului, algoritmul de inteligență artificială de pe avion analizează datele și ia decizii în timp real, un proces numit învățare automată, care oglindește modul în care piloții de vânătoare își perfecționează instinctele de-a lungul anilor de practică. Totuși, la bordul avionului a fost prezent un pilot uman, ca măsură de precauție.

De când a fost construit, în decembrie 2022, avionul a fost supus la cel puțin 21 de zboruri de testare, cu peste 17 ore de zbor. În 2019, software-ul AI a fost folosit pentru prima dată împotriva unui pilot uman de F16 într-un simulator de zbor. AI a învins cu 5-0, într-o serie de confruntări de tip “dogfighting”.

Frank Kendall, șeful forțelor aeriene americane, a spus că VISTA joacă un “rol transformator”, adăugând: “Echipa X-62A a demonstrat că autonomia de ultimă generație bazată pe învățare automată poate fi folosită în siguranță pentru a efectua manevre de luptă dinamice”.

Deși armata americană folosește avioane autonome de zeci de ani, învățarea automată a fost interzisă din cauza riscului ridicat și a lipsei de control independent. Încă de la crearea avionului VISTA, au fost implementate o serie de instrucțiuni de siguranță pentru a se asigura că acesta evită coliziunile și protejează siguranța oamenilor acolo unde este posibil.

Termenul de “dogfighting“ se referă la situația în care aeronavele implicate într-o confruntare (sau, în acest caz, o simulare de confruntare) se află la o distanță suficient de mică una față de cealaltă, încât piloții pot observa cu ochiul liber aeronavele inamice, fără a fi nevoie să folosească echipamente optice sau electronice pentru detectare.

Surse alternative: The Telegraph, Sky News

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday