Update ora 13: Teheranul reduce semnificația incidentului, în ceea ce pare a fi un răspuns menit pentru a calma situația în regiune. Un oficial iranian a declarat pentru Reuters: ”Sursa străină a incidentului nu a fost confirmată. Nu am primit niciun atac extern, iar discuția înclină mai mult spre infiltrare decât spre atac”, a precizat acesta.

Conform Reuters, amploarea limitată a atacului de astăzi și răspunsul mai degrabă liniștit al Iranului par să semnaleze succesul diplomaților care au încercat să prevină un război între cele două țări, după atacul iranian cu drone și rachetă asupra Israelului, sâmbătă trecută. Presa și oficialii iranieni s-au referit la atacul din această dimineață ca unul al ”infiltraților”, mai degrabă decât un atac al israelienilor.

Pe de altă parte, un oficial israelinian a declarat sub anonimat pentru Washington Post că a atacul a avut că scop să trimită un mesaj Iranului că Israelul are capacitatea de a lovi în interiorul țării. Unii analiști de relații internaționale consideră că ambele părți încearcă, de fapt, să detensioneze situația, și par să spere că ce au făcut până acum este suficient pentru a satisface așteptările propriilor cetățeni, fără necesitatea unei noi escaladări.

Update ora 10.30: Agenţia Internaţională a Energiei Atomice (AIEA) anunţă că instalaţiile nucleare iraniene nu au suferit nicio pagubă, îndemnând totodată la “cea mai mare reținere”. Subliniază, în același timp, că “instalațiile nucleare nu ar trebui să fie niciodată o țintă în conflictele militare”.

UPDATE, ora 8.30. Agențiile de presă iraniene, care citează oficiali ai Corpului Gardienilor Revoluției (denumirea armatei Iranului) susțin că atacul israelian a fost desfășurat numai cu drone, nu și cu rachete. Confirmă faptul că trei astfel de aparate au lovit baza aeriană de la Isfahan, dar susțin că nu au cauzat pagube.

Aceleași surse arată că raportările privind exploziile din orașul Tabriz (în nordul Iranului, aproape de granița cu Irakul) au fost provocate de antiaeriana iraniană care ar fi angajat o țintă aeriană, dar niciun proiectil nu ar fi explodat la sol.

The NY Times citează oficiali israelieni care confirmă că Israelul a atacat Iranul, vineri dimineață. Totuși, atacul pare a fi fost unul de mici dimensiuni, menit să facă o declarație fără a declanșa un răspuns iranian și o escaladare a conflictului. Potrivit CNN, autoritățile iraniene au ridicat deja restricțiile de zbor pentru aeronavele civile, impuse la primele ore ale dimineții.

Aflat la peste 1.600 de km distanță de Israel, orașul Isfahan este totuși o țintă improbabilă pentru drone. Analistul militar Michael Clarke a arătat pentru Sky News că este mai probabil ca ținta să fi fost angajată cu rachete balistice Jericho, dezvoltate chiar de Israel.

Știrea, în forma inițială:

Vineri dimineață, sunt raportate explozii la baza militară Isfahan (340 km sud de Teheran), iar antiaeriana s-a activat. Nu sunt afectate deocamdată zone civile sau rezidențiale. Anterior, Iranul a promis un răspuns imediat, dureros și la scară largă.

Exploziile care au fost raportate până acum par să fi avut loc la baza aeriană Shahid Salami, din orașul iranian Isfahan. Există rapoarte, încă neconfirmate, despre explozii care au avut loc și în sudul Siriei și în Irak. Potrivit agenției de presă Mehr, există informații că zborurile către Teheran, Isfahan, Shiraz și toate celelalte aeroporturi din vestul Iranului au fost suspendate. Agenția oficială iraniană, IRNA, anunță că antiaeriana este activă în mai multe orașe din vestul țări.

CNN, ABC și alte agenții americane de presă, citează un oficial SUA care confirmă că este vorba de un atac al Israelului. Ieri, președintele iranian Ebrahim Raisi a spus: “Declarăm categoric că cea mai mică acțiune împotriva intereselor iraniene va fi întâmpinată cu siguranță cu un răspuns sever, la scară largă și dureros împotriva oricărui făptuitor”. Este așadar de așteptat ca Iranul să atace la rândul său imediat Israelul.

Israelul a avertizat că va răspunde după ce Iranul a tras sute de rachete și drone în weekend, chiar dacă aproape toate au fost interceptate. La rândul său, Iranul a atacat Israelul după ce Israelul a bombardat consulatul Iranului din Damasc, omorând mai mulți generali de top.

Statele Unite au făcut eforturi intense pentru a determina Israelul să oprească spirala loviturilor directe între cele două țări, care ridică acum riscul unui război regional la un nivel fără precedent.

Surse: CNN, ABC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday