Nemat Shafik, președintele Universității Columbia, a cerut ajutorul NYPD pentru dispersarea mulțimii de manifestanți, care au început miercuri un protest și au instalat zeci de corturi, în care au petrecut noaptea de miercuri spre joi. Manifestația a pornit după ce președintele a depus mărturie în fața unei comisii din Camera Reprezentanților, la Washington D.C., cu privire la răspunsul unității de învățământ la cazurile de antisemitism, răspuns criticat de unii studenți și profesori, cărora li s-au alăturat persoane din afara mediului academic. 

Shafik, într-o scrisoare adresată NYPD, a scris că acțiunile “încalcă regulile și politicile universității. Am notificat participanții că trebuie să se disperseze sau se vor confrunta cu măsuri disciplinare imediate”. La scurt timp după ora locală 14 (ora 21 a României), un grup de 200 de persoane s-a mutat la două străzi distanță de campus, într-o zonă unde era desfășurat un cordon de forțe de ordine. CNN scrie că circa 30 de persoane au fost arestate.

Conducerea universității s-a confruntat cu critici pentru modul în care a gestionat incidentele de hărțuire antisemită, islamofobă și anti-arabă din campus, dar și pentru că a angajat un profesor care a postat un mesaj de susținere pentru Hamas și alte grupări considerate teroriste, după atacul din 7 octombrie. Profesorul a fost concediat miercuri. 

Surse alternative: BBC, CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday