Google a transmis că cei 28 de angajați au perturbat activitatea la câteva filiale din New York și Sunnyvale ale companiei. Aceștia au protestat împotriva Proiectului Nimbus, un contract de cloud încheiat cu guvernul israelian, prin împiedicarea fizică a accesului celorlalți angajați și afișarea de bannere cu slogane precum “Gata cu genocidul pentru profit” și “Suntem alături de palestinienii, arabii și musulmanii de la Google”.

“Obstrucționarea fizică a activității altor angajați și blocarea accesului acestora la facilitățile noastre reprezintă o încălcare clară a politicilor Google și un comportament complet inacceptabil. După ce au refuzat mai multe solicitări de a părăsi incinta, forțele de ordine au fost nevoite să-i îndepărteze pentru a asigura siguranța birourilor”, a precizat compania într-un comunicat.

Angajații, în schimb, au acuzat compania că pune mai presus veniturile din cadrul proiectului, în valoare de 1,2 miliarde de dolari, și că concediat chiar și angajați care nu au participat în mod direct la proteste, într-un “act flagrant de represalii”. Susțin, de asemenea, că proiectul sprijină dezvoltarea de instrumente militare de către guvernul israelian. Google a subliniat că proiectul Nimbus “nu vizează sarcini de lucru extrem de sensibile sau secrete pentru serviciile militare sau de informații israeliene”.

Contractul dintre Google, Amazon și guvernul israelian a fost încheiat în 2021, când compania a anunțat că a fost aleasă pentru a furniza “servicii de cloud computing, pentru a ajuta la abordarea provocărilor țării din sectorul public, inclusiv în domeniul sănătății, al transporturilor și al educației”.

Potrivit revistei americane Time, Ministerul israelian al Apărării are propriul său punct de acces securizat la infrastructura de calcul furnizată de Google, care i-ar permite să stocheze și să proceseze date și să acceseze servicii de inteligență artificială. Organizația No Tech for Apartheid care, după spusele sale, încearcă să reducă rolul exagerat al tehnologiei în justiția penală și în aplicarea legii imigrației”, a transmis că Google a “construit instrumente personalizate pentru guvernul israelian” odată cu izbucnirea războiului din Gaza.

Acum șase ani, angajații Google au reușit să convingă compania să renunțe la un contract cu armata americană, Project Maven, menit să analizeze imaginile aeriene obținute de drone, un proiect cu potențiale aplicații într-un eventual război.

Surse alternative: Reuters, CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday