În vârstă de 76, Kuranov va petrece următorii șapte ani într-o închisoare de maximă securitate. În 2021, când a fost arestat, el conducea Institutul pentru Sisteme Hipersonice din Sankt Petersburg, iar presa rusă a relatat ulterior că era suspectat că ar fi transmis “unei puteri străine” secrete privind dezvoltarea aeronavei Aiaks, un proiect început pe vremea URSS, dar niciodată finalizat.

Conceptul presupune conversia combustibilului clasic (cu hidrocarburi) și un control al “debitului electromagnetic” pentru a obține viteze de patru-cinci ori mai mari decât cea a sunetului.

Vladimir Putin a confirmat că Rusia a folosit rachete hipersonice în războiul din Ucraina. Chiar în această lună, Armata Ucraineană a spus că rușii au folosit rachete hipersonice Zircon, după ce, anterior, ei au reușit să intercepteze rachetele hipersonice Kinjal cu ajutorul bateriilor americane Patriot. Putin a spus de mai multe ori că rachetele hipersonice rusești nu pot fi interceptate, dar nu este clar dacă Kinjal intră într-adevăr la această categorie.

Cazurile de trădare și de spionaj sunt în mod obișnuit judecate în Rusia “cu ușile închise”. Potrivit Reuters, o serie de oameni de știință ruși au fost acuzați în ultimii ani de trădare, fiind suspectați că au transmis materiale sensibile străinilor. Datele Curții Supreme din Rusia arată că 39 de persoane au fost condamnate pentru trădare anul trecut, față de doar 16 în 2022. Ieri, a fost anulată condamnarea unui fizician la 12 ani de închisoare pentru transmiterea de secrete unui stat membru NATO, cazul urmând a fi rejudecat.

Sursa: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday