Potrivit Europol, în cadrul anchetei desfășurate cu sprijinul a 19 state (printre care și România), au fost descoperite cel puțin 40 de mii domenii de phishing legate de LabHost, care avea aproximativ 10 mii de utilizatori în întreaga lume.

Pentru o taxă lunară de 249 de dolari, LabHost oferea o gamă largă de servicii ilicite care erau personalizabile și puteau fi implementate cu câteva clicuri. În funcție de abonament, infractorilor li s-a oferit o varietate de idei de fraude financiare, implementate în peste 170 de site-uri web false, cu ajutorul phishing-ului.

Poliția Metropolitană explică faptul că platforma a fost creată în 2021 de către o rețea infracțională și a permis unui număr de peste 2.000 de utilizatori din UK să creeze site-uri pentru campanii de tip phishing, menite să fure informații personale precum adrese de mail, parole sau date bancare. Numai în Marea Britanie, autoritățile au identificat 70 de mii de victime.

Escrocii puteau să folosească site-uri deja existente pentru campaniile de phishing sau să ceară “clone” după site-uri oficiale ale agențiilor guvernamentale, marilor bănci sau serviciilor de curierat. Potrivit poliției, infractorii au obținut acces la 480 de mii de numere de card și 64 de mii de coduri PIN din întreaga lume.

LabHost oferea chiar și tutoriale pentru cei care doreau să dea drumul unei campanii de phishing, dar nu aveau suficiente cunoștințe în domeniul IT. De la înființare, site-ul a încasat aproape un milion de lire sterline. 

Poliția a arestat 37 de persoane în mai multe țări, inclusiv pe aeroporturile din Manchester și Luton, precum și în Essex și Londra.

Surse alternative: Europol, Sky News

Foto: europol.europa.eu

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday