Forțele filipineze și cele americane vor efectua primele exerciții militare din istorie în afara apelor teritoriale ale Filipinelor, într-o acțiune despre care China consideră că va duce “doar la o mai mare insecuritate în regiune”. Exercițiile anuale Balikatan sau “umăr la umăr” – care se vor desfășura între 22 aprilie și 10 mai – vor implica 16.700 de soldați care vor simula recucerirea unor insule filipineze ocupate de “inamici” în nordul țării, situate în apropierea Taiwanului, și în vest, în zona Palawan.

Va fi pentru prima dată când aceste exerciții maritime se desfășoară în afara apelor teritoriale filipineze, potrivit unui colonel al armatei filipineze. Drept răspuns, ministerul chinez de Externe a avertizat Filipine: “Aducerea unor țări externe pentru a-și etala forța în Marea Chinei de Sud și a provoca confruntări nu va face decât să agraveze tensiunile și să submineze stabilitatea regională. Încercările de a-și proteja așa-zisa securitate nu vor duce decât la o mai mare insecuritate pentru ea însăși”. 

O fregată franceză se va alătura pentru prima din 1991, când au început aceste exerciții anuale. Aproximativ 14 națiuni se vor alătura exercițiului în calitate de observatori, inclusiv Japonia, India și țări din Uniunea Europeană. Scopul declarat al exercițiilor este îmbunătățirea comunicării și a coordonării între armata americană și cea filipineză, exercițiile au loc pe fondul unor tensiuni în regiune, în special în strâmtoarea Taiwan. China revendică aproape întreaga Mare a Chinei de Sud, în pofida unei hotărâri din 2016 a unui tribunal internațional care a constatat că pretențiile vaste ale Beijingului nu au un temei juridic.

Sursă: The Guardian

Foto: US Navy

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday