Compania farmaceutică Eli Lilly a întocmit două studii clinice, pe pacienți ce sufereau de forme moderate și severe de apnee în somn. Apneea este o tulburare respiratorie frecventă în care, în timpul somnului, cei care suferă de aceasta se confruntă cu episoade scurte de oprire a respirației.  

În urma studiilor compania a constatat că simptomele de apnee au fost ameliorate cu până la 63% pentru pacienții cărora li s-au administrat substanțe active din medicamente folosit pentru pierderea în greutate, dar și pentru diabet.

În primul studiu, Eli Lilly le-a administrat pacienților ce sufereau de apnee și obezitate doar tirzepatidă, ingredientul activ din Zepbound, medicament folosit în tratarea obezității dar și în Mounjaro, destinat pacienților ce suferă de diabet de tip 2. În urma analizării efectelor celor două substanțe, cercetătorii au observat o ameliorare de 55% a simptomelor apneei în somn, după un an.

În al doilea studiu, cercetătorii au administrat tirzepatidă în combinație cu terapia cu presiune pozitivă continuă asupra căilor respiratorii, care are scopul de a regla respirația. În acest caz, pacienții au prezentat o scădere medie de 62,8% a episoadelor de respirație neregulată.

Rezultatele studiilor se adaugă la un număr tot mai mare de dovezi clinice care sugerează că unele medicamente utilizată în cazul persoanelor care suferă de diabet sau obezitate ar putea avea mai multe beneficii decât s-a prevăzut inițial. 

Apneea obstructivă în somn afectează aproximativ un miliard de persoane la nivel global, potrivit unui studiu publicat de The Lancet în 2019 și nu are încă un tratament dedicat. Poate duce la somnolență excesivă în timpul zilei, dar și să provoace complicații grave, inclusiv hipertensiune arterială, accident vascular cerebral și insuficiență cardiacă.

Surse alternative: Reuters, CNBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday