Ministerul Sănătății a prezentat concluziile verificărilor corpului de control al instituției la Spitalul Clinic de Urgență Sf. Pantelimon, care s-au desfășurat între 12 și 16 aprilie, după ce un asistent medical a reclamat faptul că 20 de pacienți internați la ATI au murit în decurs de câteva zile, din cauza administrării incorecte a unui medicament.

Principala concluzie a corpului de control este că sesizările formulate de angajații spitalului au la bază “o comunicare defectuoasă cu conducerea unității medicale”. Acestea au vizat implicarea în activitatea de control a directorului de îngrijiri și presupuse acțiuni de hărțuire împotriva unui medic de la secția ATI.

În paralel cu dosarul penal “in rem” pentru infracțiunea de omor, deschisă de Parchetul de pe lângă Tribunalul București, o comisie internă a spitalului a făcut cercetări de ordin administrativ, în urma cărora a emis mai multe recomandări. 

Această comisie a stabilit că noradrenalina a fost administrată în doza corectă la pacienții internați în intervalul 04 –07.04.2024, astfel că “nu au fost identificate situații de reducere a dozei cu manifestări clinice specifice. La unele dintre cazuri, doza de noradrenalina a fost crescută concordant cu parametrii biologici. (…) Din documentele studiate nu au fost identificate manifestări clinice care să sugereze drept cauză reducerea sau creșterea bruscă și nejustificată a dozei terapeutice”. De asemenea, comisia a constatat că protocoalele terapeutice și ghidurile de tratament au fost respectate de către medicii secției ATI. 

Principalele concluzii și recomandări ale comisiei spitalului, referitoare strict la acest caz: Nu a fost constatată nicio abatere profesională, respectându-se toate protocoalele și procedurile terapeutice existente. Rămâne în discuție presupusa faptă a depășirii grave a competenței profesionale a unei asistente medicale care ar fi afirmat că a modificat din proprie inițiativă doza de noradrenalina, dar nu există nicio dovadă că acest lucru s-ar fi petrecut în realitate”.

Raportul concluzionează că sesizarea depusă și datele apărute în presă “sunt generate de o stare conflictuală permanentă atât la nivelul conducerii spitalului, cat și a secției ATI”, ținând cont de faptul că “până în octombrie 2023, fluctuația de cadre medicale – medici, asistente, îngrijitoare, infirmiere a fost foarte mare – 66 de cadre medicale”, care s-au plâns de atmosfera tensionată, “ce perturbă grav activitatea profesională. După luna noiembrie 2023, odată cu schimbarea conducerii secției, atmosfera s-a ameliorat rapid iar numărul de medici a crescut la 13, majoritatea medici tineri și bine pregătiți profesional. Acestora li s-au adăugat un număr de medici tineri din alte spitale care efectuează gărzi în unitate”.

Comisia a constatat, la modul general, situații de supraaglomerare a secției ATI și chiar depășirea capacității pentru asigurarea unor condiții medicale de foarte bună calitate și recomandă măsuri urgente de control privind respectarea riguroasă a Regulamentului Intern.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday