La protest au participat atât studenți ai universității italiene cât și profesori. Aceștia au cerut oprirea colaborării universității cu Israelul și demisia rectorului, acuzat că nu își dorește să discute cu studenții. Deși protestul a început pașnic, spre final a degenerat și s-a încheiat cu ciocniri între studenți și forțele de ordine, mai întâi în fața rectoratului, iar apoi în afara campusului. Conform studenților, mai mulți dintre ei au fost arestați și trei au fost răniți ușor. 

Protestul a fost organizat în timpul ședinței organizate la rectoratul universității, în fața clădirii, unde doi profesori au citit un apel semnat de 2.500 de studenți, cercetători și membrii din administrație. În acesta se solicita, printre altele, suspendarea colaborării cu universitățile israeliene și încetarea imediată și permanentă a războiului din Gaza. 

Ulterior, cei prezenți la protest au mers prin campusul universitar și pe coridoarele facultăților, fluturând steaguri și scandând sloganuri împotriva rectorului Antonella Polimeni. “Boicotați Israelul, scoateți războiul din universitate, rușine, asasinilor!” au fost mesajele manifestanților, care au devenit treptat mai dure, pe măsură ce primeau vești din partea senatului academic. 

Universitatea La Sapienza a transmis, într-un document, că “respinge ideea că boicotul colaborării științifice internaționale, renunțarea la libertatea de predare și cercetare și negarea responsabilităților asociate fiecărui cercetător în parte, pot promova pacea și respectul.” Senatul academic și-a reafirmat angajamentul față de sprijinirea comunităților academice afectate de conflict, prin crearea unui doctorat în studii de pace și burse pentru studenții din Gaza care vor să finalizeze studiile universitare. 

Sursă: ANSA

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday