Fondul Monetar Internațional (FMI) estimează că România va încheia acest an cu o inflație medie de 6% și cu o creștere economică de +2,8%, mai mică decât se aștepta în urmă cu șapte luni. Ulterior, arată raportul, economia României ar urma să înregistreze o creștere de +3,6% în 2025. În 2023, INS a calculat o creștere economică de 2,1%.

Referitor la inflație, BNR anticipa inițial că aceasta va fi de 4,7% în decembrie 2024, însă conform minutei ședinței de politică monetară, publicată astăzi, se așteaptă ca aceasta să fie “pe o traiectorie ușor mai ridicată” în următoarele luni.

În paralel, FMI arată și că SUA sunt pe cale să înregistreze în acest an un ritm de creștere economică dublu față de orice altă țară din G7. Cheltuielile gospodăriilor și investițiile vor duce la “propulsarea economiei americane în acest an”, cu +2,7%, mai subliniază raportul World Economic Outlook.

Proiecțiile evidențiază rolul economiei americane ca “motor al creșterii globale”, adăugând că următoarea țară din G7 cu cele mai bune rezultate în acest an va fi Canada, cu o creștere de 1,2%. Fondul se așteaptă că expansiunea Germaniei va fi cea mai slabă din G7, cu 0,2%. Japonia ar urma să înregistreze o creștere de 0,9%, iar Marea Britanie de doar 0,5%.

Surse: FMI, FT

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday