Agenția spațială americană este nevoită să găsească o strategie mai ieftină și mai simplă pentru a aduce pe Pământ eșantioane de sol culese de pe Marte, unul dintre obiectivele sale importante. În acest sens, conducerea NASA va cere propuneri din partea laboratoarelor și a companiilor din industria spațială. Cel mai devreme, oficialii se așteaptă să primească o soluție la toamnă sau la iarnă.

Nicky Fox, din echipa de administratori, a declarat că noul plan va presupune axarea pe “inovații și tehnologii care și-au dovedit eficiența”, mai degrabă decât pe noi salturi tehnologice, pentru a reduce timpul necesar implementării, riscurile asociate și cheltuielile. Reuters notează că nu este clar cum ar putea folosi NASA tehnologii similare celor de până acum pentru îndeplinirea unei misiuni care nu s-a mai făcut, aceea a aducerii probelor de pe Marte.

AIRBUS Artwork ERO

Congresul American a impus reduceri de cheltuieli programelor spațiale, ceea ce a forțat sute de concedieri la un laborator NASA de lângă Los Angeles, ale cărui echipe erau implicate în programul legat de Marte. Acolo a fost construit roverul Perseverance, care e prezent pe Marte încă din 2021 și culege mostre de minerale de pe fundul craterului Jazero, care cândva a fost un lac.

Necesitatea regândirii strategiei a venit după ce, în urma unei analize independente comandate de agenție, s-a ajuns la concluzia că programul de aducere a eșantioanelor de pe Marte are așteptări nerealiste privind bugetul și calendarul de îndeplinire”. Analiza a mai conchis și că misiunea a fost organizată în cadrul unei structuri “greoaie”.

Următoarea fază a programului, derulată în parteneriat cu Agenția Spațială Europeană, prevedea trimiterea unei a doua nave pe Marte, care să preia eșantioanele și să le aducă pe orbita marțiană, de unde să fie preluate de o a treia navă, care să le trimită pe Pământ. Lansarea acestor două vehicule de recuperare, conform primului calendar, era prevăzută pentru anii 2027-2028, iar mostrele urmau să ajungă efectiv pe Pământ la începutul deceniului 2030. Costurile erau estimate la 5-7 miliarde de dolari. 

Sursă: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday