Datele publicate de Biroul Național de Statistică arată că, în primele trei luni ale anului, PIB-ul Chinei a crescut cu +5,3%, în timp ce experții economici consultați de Reuters anticipau o majorare cu +4,6%. Pe o bază trimestrială, indicatorul a crescut cu +1,6% în primul trimestru din 2024, față de +1,4% cât prognozau specialiștii.

Guvernul a fost nevoit să adopte măsuri de politică fiscală și monetară pentru impulsionarea creșterii economiei, care până la final de 2022 s-a confruntat cu restricții impuse în contextul pandemiei și cu o recesiune prelungită în domeniul imobiliar. Creșterea economică din 2023, de +5,2%, a fost pusă de analiștii economici tocmai pe fondul raportării la un 2022 afectat de restricții.

Executivul chinez apelează la lucrările de infrastructură pentru a ajuta la creșterea economiei, în condițiile în care ritmul de creștere al vânzărilor cu amănuntul și producției industriale a încetinit în martie, față de primele două luni. Mai exact, producția industrială a crescut cu 4,5% în a treia lună a anului, față de martie 2023, iar vânzările cu amănuntul s-au majorat cu 3,1%, ambele mult mai puțin decât era anticipat.

Sursă: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday