Donald Trump s-a prezentat personal în fața Tribunalului penal din New York, alături de avocații săi. Deocamdată, procesul va debuta cu alegerea juraților, care vor asculta probele și vor decide dacă fostul președinte se face sau nu vinovat pentru o fraudă care este mai degrabă electorală decât fiscală, o infracțiune totuși minoră.

Conform procurorilor, fostul președinte a falsificat o serie de registre fiscale pentru a ascunde o plată de 130 de mii de dolari făcută către actrița de filme pentru adulți, Stormy Daniels, prin intermediul avocatului său de la acea vreme, Michael Cohen. Plata ar fi fost făcută pentru ca Daniels să nu facă publică o relație pe care a avut-o cu Trump în 2006. Totuși, Cohen a recunoscut că plățile au fost menite să protejeze șansele electorale ale lui Trump, iar astfel, întregul demers este considerat “contribuție în natură la campania acestuia”. Legea electorală limitează la 2.700 de dolari donațiile pe care le poate face o persoană pentru campania unui candidat, iar corporațiilor (Organizația Trump) le este interzis să facă orice fel de donații pentru candidați. În cazul plăților către Stormy Daniels, acestea nici nu au fost incluse în registrele de donații, ceea ce reprezintă o altă încălcare a legii electorale.

Spre deosebire de anul trecut, când Trump a fost pus sub acuzare, iar accesul publicului a fost permis în sală până la umplerea acesteia, ceea ce a creat haos în fața tribunalului, acum doar circa 200 de protestatari s-au strâns în parcul din fața tribunalului.

În sală se află și actrița Stephanie Clifford, cunoscută sub numele Stormy Daniels, pe care l-a folosit în filme pentru adulți. Ea a declarat procurorilor că l-a întâlnit pe Trump în 2006, la un turneu de golf al celebrităților, unde au avut o aventură amoroasă. Avea pe atunci 27 de ani, iar Trump 60 de ani. Ulterior ea a primit 130.000 de dolari de la avocații lui Trump pentru a nu divulga aceste lucruri.

Un posibil martor cheie al acuzării ar mai putea fi Karen McDougal, un fost model Playboy, care susține că a avut și ea o aventură cu Trump. A fost plătită cu 150.000 de dolari de către publicația National Enquirer, care i-a cumpărat povestea pentru a nu o publica – o practică cunoscută sub numele de “capturează și ucide”.

Este posibil ca ea să fie printre martorii acuzării, iar în timpul procesului se va dovedi sau nu dacă și banii respectivi au venit tot de la Trump.

Alt personaj cheie în proces este David Pecker, CEO la National Enquirer, care, pe lângă povestea modelului Playboy, a plătit 30.000 de dolari unui fost portar de la Trump Tower care încerca să vândă o poveste potrivit căreia Trump ar mai avea și un copil din afara căsătoriei.

Nu numai că acesta este primul proces din istoria SUA în care un președinte este judecat penal, dar este și singurul din cele patru în care Trump a fost pus sub acuzare ce are șanse reale să se termine înainte de alegerile din noiembrie, când Trump poate obține un nou mandat de președinte și, odată cu acesta și imunitate penală. Tema imunității prezidențiale este în sine un mare subiect de dezbatere în SUA, numeroși juriști considerând că, indiferent dacă câștigă sau nu alegerile, Donald Trump nu ar trebui să fie deasupra legii penale.

Surse alternative: CNN, BBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday