În ultima perioadă, o mare parte a fabricilor europene producătoare de energie regenerabilă s-au închis sau au început să își mute producția în afara continentului. Guvernele europene au tot promis măsuri de sprijin, dar, arată Reuters, acestea ar putea fi implementate prea târziu – Meyer Burger din Germania plănuiește deja să își închidă definitiv fabrica și să își mute producția în Marea Britanie, iar unitatea Freiberg, în estul Germaniei, s-a închis la jumătatea lunii martie. În ultimul an, cel puțin 10 astfel de fabrici au declarat că se confruntă cu dificultăți financiare.

La finalul lui martie, în urma unor discuții pe tema dificultăților financiare, ministerul german al Economiei a declarat că este conștient de “situația foarte gravă” a companiilor germane care produc fotovoltaice și că analizează de mai bine de un an opțiunile de finanțare. Au acordat deocamdată doar o garanție de stat pentru echipamentele produse în Germania care urmează să fie folosite la fabricile din SUA, ceea ce va ajuta Meyer Burger, dar nu va mai salva Freiberg.

Deși cererea de panouri solare în Europa a crescut foarte mult, producătorii europeni sunt copleșiți de concurența din China și SUA, ale căror guverne acordă mai mult sprijin. China își mărește producția de energie solară și reprezintă în prezent 80% din capacitatea mondială de producție de fotovoltaice, în timp ce costul de producție este la jumătate față de cel din UE.

Guvernele europene se confruntă cu o dilemă în acest sens, se mai arată în analiza Reuters. Opțiunile pe care le au sunt fie să ofere mai mult sprijin pentru a se asigura că producția locală poate rămâne competitivă, fie să permită fluxul de importuri pentru a menține prin prețuri mici ritmul de instalare și producția de energie verde. 

Asociația industrială Solar Power Europe va lansa o cartă voluntară pe care guvernele și companiile o vor semna pentru a sprijini fabricile de panouri fotovoltaice, dar aceasta nu are un caracter obligatoriu. Michael Bloss, membru al Parlamentului European, spune că face presiuni asupra Comisiei Europene să înființeze un fond de 200 de milioane de euro pentru a cumpăra panourile solare produse în Europa și nevândute. 

Potrivit firmei de consultanță Rystad Energy, în depozitele europene sunt acum panouri importate la preț redus de mai bine de un an. Acest stoc ar putea crește pe măsură ce capacitatea chineză continuă să se extindă, ritmul de producție al Chinei fiind de două ori mai mare decât cererea anticipată în 2024.

Analiză integrală la Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday