O analiză CNN arată că cele peste 300 de drone și rachete balistice și de croazieră lansate de Iran către Israel par a fi mai degrabă un avertisment decât o escaladare a conflictului din Orientul Mijlociu. La operațiunile de interceptare au contribuit și SUA, Marea Britanie, Franța și Iordania. Acțiunea Teheranului, arată CNN, a fost extrem de bine pusă la punct și pare a fi fost concepută astfel încât să ducă la un număr cât mai mic de victime sau pagube, dar să aibă o vizibilitate cât mai mare.

CNN ilustrează întâi că, deși Iran a trimis sute de proiectile înspre Israel, le-a lansat de la peste 1.600 de kilometri distanță, când avea opțiunea de a le trimite pe toate din țări mai apropiate de Israel, cum sunt Liban, Siria, Irak sau Yemen. Faptul că Teheranul a lansat cele mai multe dintre rachete și drone de pe propriul teritoriu oferă o notă personală, simbolică, acesta fiind primul atac direct al său asupra teritoriului israelian.

Publicația americană mai scrie că, dată fiind distanța dintre punctele de lansare și ținte, “elementul surpriză” al atacului iranian nu a existat, iar Israel a avut ore întregi la dispoziție să se pregătească și să se coordoneze cu partenerii. Astfel, subliniază CNN, “operațiunea a însemnat puțin mai mult decât un terifiant foc de artificii”, lucru aparent confirmat de anunțul că “operațiunea s-a încheiat” al misiunii permanente a Iranului la ONU.

Ofensiva a servit drept ripostă la distrugerea consulatului iranian din Damasc, capitala Siriei, la începutul acestei luni, incident în care a murit un comandant iranian de rang înalt. Conform jurnaliștilor americani, conducerea Iranului s-a simțit nevoită să atace Israelul pentru a-și reafirma poziția de putere regională, poziție întărită și prin faptul că atacul a fost lansat de pe propriul teritoriu și nu din Siria, Liban sau Yemen, unde Iranul are miliții proxy.

Totuși, a părut că Teheranul a încercat și să evite extinderea războiului, economia sa fiind sub presiunea unor sancțiuni severe, impuse când Donald Trump era președintele SUA. Duminică, Iranul a părut nu numai că a luat în calcul sistemele robuste de apărare aeriană ale Israelului, ci și că s-a bazat pe ele, iar avertizările numeroase emise de SUA cu privire la o eventuală operațiune sugerează, de asemenea, că Iranul și-a arătat destul de clar intențiile față de liderii occidentali. Conform unei diplomat turc, care a vorbit sub anonimat pentru Reuters, Iranul a informat în avans Turcia cu privire la operațiunea sa împotriva Israelului, iar SUA au transmis Iranului prin intermediul Ankarei că operațiunea sa trebuie să se desfășoare “cu anumite limite”. La acestea se adaugă anunțul legat de ofensivă al Ministrului iranian de Externe către țările vecine, inclusiv principalii aliați ai SUA, cu 72 de ore înainte. 

Stilul de atac amintește de răspunsul Iranului la uciderea celui mai titrat general iranian, Qassem Soleimani, în ianuarie 2020, de către americani. Teheranul a avertizat, atunci, trupele americane cu zece ore înainte de a lansa o ploaie de rachete balistice asupra bazelor militare americane din Irak. Atacul, deși a lăsat în urmă cratere masive, nu a provocat victime în rândul americanilor. La acea vreme, iranienii erau preocupați să demonstreze ce poate face armata lor, mai degrabă decât ce este dispusă să facă. SUA nu au ripostat, evitând astfel un război regional.

CNN subliniază, totuși, că este posibil ca planul Iranului să nu se desfășoare în același mod ca în 2020. Israelul a promis deja că va răspunde, în ciuda faptului că SUA au declarat public că nu vor participa la o eventuală ripostă israeliană, ceea ce ar putea liniști Iranul. Cu toate acestea, Israelul s-a dovedit din ce în ce mai imprevizibil. În acest caz, Teheranul ar putea să NU mai ezite să folosească granița de nord a Israelului ca rampă de lansare a proiectilelor sale, iar Hezbollah și alte forțe combatante susținute de Iran “vor fi pregătite pentru etapa care urmează după răspunsul iranian”

Analiză integrală pe CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday