Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene arată, într-un studiu, că incendiile de vegetație din 2023 au afectat o suprafață de jumătate de milion de hectare, adică de două ori cât Luxemburg. În total, au fost emanate aproape 20 de megatone de emisii de dioxid de carbon, cât produce întreg sectorul european al aviației civile într-un singur an.

Raportul arată că incendiile s-au intensificat în vara anului trecut, mai ales în regiunea mediterană. În nord-estul Greciei, aproape de Alexandroupoli, s-a înregistrat cel mai sever incendiu din ultimii 40 de ani. Schimbările climatice amplifică frecvența cu care se produc incendiile de vegetație, chiar și în zonele care, în trecut, nu erau predispuse la astfel de riscuri.

În secolul XXI, incendiile din 2017 au distrus cea mai mare suprafață de vegetație, adică aproape 990 de mii de hectare, apoi cele din 2022 (873 de mii de hectare) și cele din 2007 (588 de mii de hectare). 

Sursă: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday