Iranul, puternic afectat de sancțiunile occidentale, s-a remarcat, în ultimii 40 de ani, drept un specialist în ceea ce privește dronele de atac “low-tech“, care nu necesită tehnologii avansate de fabricare și utilizare și pe care le-a folosit adesea în război. În prezent, în războaiele din toată lumea, de la cel din Ucraina la cel din Sudan, aceste tipuri de drone iraniene, dar și copii după ele, sunt folosite tot mai des, ceea ce ridică îngrijorări cu privire la accentuarea instabilității militare în lume.

Bloomberg a raportat, săptămâna aceasta, că cel puțin șase țări au accelerat producția de drone iraniene doar în ultimii doi ani, numărul țărilor ce produc drone cu ajutorul Iranului atingând astfel cel puțin 12. Printre acestea, Rusia pare să devină tot mai dependentă de tehnologia iraniană, în special în ofensivele sale din Ucraina, deși Teheranul susține că nu vinde drone Moscovei, afirmație demontată de documente oficiale și anchete ample.

“Rusia și Iranul învață una de la cealaltă. Acest lucru este aproape la fel de important ca schimbul de tehnologie în sine”, a declarat un ofițer de informații al Pentagonului.

Dronele iraniene Shahed-136 apar frecvent pe câmpurile de luptă ucrainene, deși sunt alcătuite aproape în întregime din piese americane și europene, ceea ce evidențiază cât de ușor poate ocoli Teheranul sancțiunile occidentale și obține piese electronice de la furnizori asiatici și companii “de fațadă”, care servesc drept interfețe.

Bloomberg a subliniat că Iranul folosea, în principal, drone propulsate de motoare de mașini de tuns iarba, ghidate de componente fabricate în SUA. În ciuda naturii aparent improvizate, SUA și Israel, două dintre cele mai mari puteri militare ale lumii, se străduiesc să se apere împotriva dronelor invizibile, despre care se consideră că ar putea ocoli apărarea occidentală.

De altfel, Iranul oferă tehnologie și expertiză altor țări în schimbul unor sume mari de bani, iar influența acestuia se întinde dincolo de Rusia. Gruparea Houthi, susținută de Iran, a descurajat transporturile de marfă prin Marea Roșie, în ultimele luni, prin atacuri cu drone. De asemenea, Ethiopia, Tadjikistan, Algeria și Venezuela s-au asociat cu Iranul în ceea ce privește dronele.

Analiza integrală pe Business Insider

*foto cu caracter ilustrativ, sursa: Lepasik/Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday