Atât Meta, cât și OpenAI se pregătesc să lanseze noile modele de inteligență artificială. Meta a declarat că se pregătește să lanseze Llama 3 în următoarele săptămâni, în timp ce OpenAI a transmis că următorul său model, care ar trebui să se numească GPT-5, va fi lansat “în curând”.

Ambele companii încearcă să îmbunătățească modelele de inteligență artificială, pentru a le face capabile “nu doar să vorbească, ci să raționeze, să planifice … să aibă memorie” potrivit unei declarații făcute de Joelle Pineau, vicepreședinte al departamentului de cercetare în domeniul inteligenței artificiale de la Meta. 

Yann LeCun, cercetător în domeniul AI la Meta, a explicat că actualele sisteme de inteligență artificială generează cuvinte după cuvinte, fără a le gândi sau a le planifica, ci în baza modelelor pe care au fost antrenate. Modelele “fac  greșeli stupide”, susține el, pentru că încearcă să facă față unor cerințe complexe și să rețină informații pentru o perioadă mai lungă de timp. Meta plănuiește să implementeze următorul său model AI în WhtasApp și în softul ochelarilor săi smart, devzoltați în parteneriat cu Ray-Ban.

Raționamentul și planificarea sunt pași importanți spre ceea ce cercetătorii în domeniul AI numesc “inteligența artificială generală”, similară cogniției de la nivel uman, care ar permite chatboților și asistenților virtuali să realizeze secvențe de sarcini și să prevadă consecințele acțiunilor lor.

Directorul operațional al OpenAI, Brad Lightcap, a declarat, de asemenea, într-un interviu pentru FT, că următoarea generație de GPT va arăta progrese în rezolvarea unor “probleme dificile”, cum ar fi raționamentul: “Vom începe să vedem inteligență artificială care poate prelua sarcini mai complexe într-un mod mai sofisticat. Cred că abia începem să testăm suprafața în ceea ce privește capacitatea pe care o au aceste modele de a raționa”.

Sursă: Financial Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday