Președintele ucrainean l-a criticat dur pe cancelarul german Olaf Scholz pentru că refuză să furnizeze Kievului rachete germane de croazieră Taurus, și a sugerat că reticența se bazează pe dorința sa de a păstra armele pentru apărarea Berlinului împotriva unei amenințări din partea Rusiei. “Din câte am înțeles, cancelarul crede că, fiind reprezentantul unui stat non-nuclear, aceasta este singura armă și cea mai puternică, pe care o are Germania. Mi-a transmis că nu-și poate lăsa țara fără o armă atât de puternică”, a declarat Zelenski despre rachetele Taurus, într-un interviu.

El a mai explicat faptul că motivația, diferită de cea publică, este în sine stupidă, pentru că nu te poți apăra de un atac nuclear cu rachete tactice, care au o rază de 500 de km. Ele i-ar ajuta însă pe ucraineni să lovească obiective strategice, așa cum este Podul Crimeei.

La nivel oficial, guvernul german prezintă publicului argumentul că o astfel de acțiune ar putea duce la o escaladare a războiului și ar putea chiar să atragă Germania într-un conflict direct cu Rusia. Scholz s-a prezentat recent drept un lider care poate oferi ajutor Ucrainei fără a depăși liniile care ar duce la un război mai amplu: “Aceasta este o linie pe care nu vreau să o depășesc în calitate de cancelar. Am responsabilitatea de a împiedica implicarea Germaniei în acest război”, declara cancelarul în martie. Cu toate acestea, comentariile lui Zelenski sugerează că există o motivație pe care cancelarul nu a rostit-o public, și anume că Berlinul are nevoie de arme pentru a-l descuraja pe președintele rus Vladimir Putin să atace Germania, explică Politico.

În acest context, un grup de 32 de deputați din mai multe partide a semnat o scrisoare deschisă adresată cancelarului Scholz și președintelui parlamentului german, în care îndeamnă să reducă livrările de armament către Ucraina și să “își asume responsabilitatea pentru o soluționare pașnică, în loc să furnizeze în continuare arme. Germania ar trebui să facă tot posibilul pentru a ajuta la încheierea războiului prin metode diplomatice și să promoveze coexistența pașnică între popoare”.

Sursa: Politico

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday