Cele șase țări implicate – Belgia, Marea Britanie, Danemarca, Germania, Norvegia și Olanda, au semnat o declarație prin care se angajează să schimbe informații, să se pregătească și să se sprijine pentru situația în care infrastructura subacvatică ar putea fi pusă în pericol, inclusiv de posibile atacuri rusești.

Marea Nordului este vitală pentru securitatea energetică a acestora, cea mai mare parte a țițeiului și gazelor naturale folosite în țările din nordul continentului fiind extrase și aduse la țărm pe conducte. De asemenea numeroase magistrale de comunicații o traversează, acestea fiind expuse la eventuale sabotaje.

În mai 2023, NATO a declarat că Rusia ar putea sabota cablurile submarine pentru a pedepsi națiunile occidentale pentru sprijinul acordat Ucrainei.

“Marea Nordului este vitală pe tranziția Europei către energie regenerabilă și emisii net-zero, contribuind la consolidarea securității energetice pe continent. Așadar, este esențial să îi protejăm infrastructura energetică critică acum și în viitor”, a spus Andrew Bowie, ministrul britanic pentru energie nucleară și regenerabile, citat de Reuters.

Încă nu este clar cine a sabotat conductele rusești Nord Stream 1 și 2 din Marea Baltică, în septembrie 2022, dar incidentul a arătat că infrastructura energetică de acest fel este foarte vulnerabilă și că nu este nevoie de nave foarte performante pentru a o pune în pericol.

Sursa: Reuters

Foto: Trondur | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday