În timpul unui interviu pe platforma X, Musk a afirmat că inteligența artificială este limitată, deocamdată, de disponibilitatea energiei electrice și lipsa cipurilor, dar că în viitorul apropiat, AI-ul va depăși inteligența umană, iar în următorii cinci ani, capabilitățile AI le vor depăși, cel mai probabil, pe cele ale tuturor oamenilor. 

Elon Musk a declarat și că următoarea versiune a lui Grok, chatbotul creat de startup-ul său xAI, urmează să fie finalizată în luna mai, iar lipsa cipurilor avansate împiedică dezvoltarea noii versiuni. Antrenarea modelului Grok 2 a necesitat aproximativ 20.000 de cipuri (GPU) Nvidia H100, iar modelul Grok 3 are nevoie de 100.000 de cipuri Nvidia H100, conform lui Musk. 

O parte din descoperirile și progresul din domeniul AI, din ultimele 18 luni, au arătat că inteligența artificială s-a dezvoltat mai repede decât se preconiza. Printre cele mai relevante progrese în domeniul inteligenței artificiale se află modelul Sora, creat de OpenAI, care este capabil să genereze videoclipuri pe baza unor texte simple. Totodată, Demis Hassabis, cofondatorul DeepMind de la Google, a prezis la începutul acestui an că inteligența artificială generală (AGI, inteligența artificială capabilă să rezolve, în teorie, orice sarcină intelectuală pe care omul o poate îndeplini) ar putea fi realizată până în 2030. 

Ritmul de dezvoltare al AGI a fost încetinit de un blocaj în furnizarea de microcipuri, în special cele produse de Nvidia, care sunt esențiale pentru antrenarea și rularea modelelor AI, conform lui Elon Musk.

Sursă: Financial Times, Reuters

Sursa Foto: Thekaikoro | Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday