Update: Eclipsa totală de Soare s-a încheiat pe teritoriul Statelor Unite și al Canadei.  Aceasta a putut fi observată pentru o perioadă de 3,5 – 4 minute în America de Nord, în timp ce în Mexic, Soarele a fost acoperit pentru aproximativ 4 minute și jumătate. 

CNN scrie că următoarea eclipsă totală de Soare în SUA va avea loc în august 2044. În ceea ce privește Europa, o eclipsă totală de Soare va avea loc în 2026, în luna august, și va fi vizibilă în Groenlanda, Islanda, Spania, Rusia și o mică zonă din Portugalia.

Știrea în forma inițială: Potrivit NASA, eclipsa totală va putea fi observată pentru prima dată de-a lungul coastei mexicane a Pacificului, apoi va traversa o parte din SUA și Canada. În funcție de oraș și condițiile meteo, eclipsa va putea fi observată fie parțial, fie total.

Însumat, timpul în care eclipsa totală va putea fi văzută în 15 state americane, inclusiv New York, Missouri, Ohio și Illinois, ajunge la circa șase ore, adică fenomenul va lua sfârșit la 17:16, ora locală. Defalcat, însă, eclipsa totală de Soare va putea fi observată doar între 3,5 – 4 minute, cu cel mai îndelungat timp la Torreón, Mexic, 4 minute și 28 de secunde, potrivit NASA.

NASA transmite că aproximativ 31,6 milioane de persoane locuiesc de-a lungul traiectoriei unde luna va obtura complet soarele (estimată la 170 – 200 de kilometri).

Conform specialiștilor, cerul va începe să se întunece și va căpăta o culoare gri cu aproximativ 15-20 de minute înainte de apogeul fenomenului.

Astronomii au transmis că eclipsa va fi precedată de un fenomen optic, cunoscut sub numele de “perlele lui Baily”, care apare atunci când soarele luminează neregularitățile de la suprafața lunară, creând un efect strălucitor. După aproximativ încă un minut, luna va părea să se deplaseze complet în fața soarelui și doar un halou alb de lumină va fi vizibil.

De asemenea, vor fi vizibile pe cer câteva “puncte luminoase”, în apropierea eclipsei, mai exact Jupiter, Venus, Marte și o lumină slabă de la Saturn.

O eclipsă totală de soare are loc atunci când Luna trece direct între Soare și Pământ, aruncând o umbră pe Terra. 

Surse alternative: NASA, CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday