IDF a confirmat, într-o declarație pentru presa israeliană, că expunerea detaliilor personale ale lui Sariel “a fost o greșeală, ce va fi examinată pentru a preveni reapariția unor cazuri similare în viitor”.

Anterior, publicația britanică The Guardian a descoperit că “The Human Machine Team” (Echipa Om-Mașină), o carte publicată de acesta pe Amazon în 2021, a lăsat o legătură digitală către o adresă privată de Gmail, împreună cu ID-ul unic al utilizatorului și link-uri către hărțile contului și profilurile calendarului acestuia.

Gafa reprezintă o breșă de securitate care îl expune astfel pe generalul Yossi Sariel ca fiind omul care conduce de peste două decenii cel mai puternic serviciu secret al Armatei Israeliene. Cunoscută sub numele Unitatea 8200, aceasta este echivalentul NSA-ului american, fiind responsabilă de supravegherea și spionajul electronic, inclusiv de implementarea inteligenței artificiale în sistemele militare.

O investigație jurnalistică a scos la iveală, săptămâna trecută, că Armata Israeliană a folosit inteligența artificială pentru a identifica țintele Hamas din Gaza, ceea ce ar fi dus la uciderea fără discernământ a civililor aflați în proximitatea acestora.

De altfel, arată The Guardian, cartea lui Sariel, The Human Machine Team, “oferă o viziune radicală asupra modului în care inteligența artificială poate transforma relația dintre personalul militar și mașini”.

Identitatea personalului și mai ales a comandantului Unității 8200 este un secret bine păzit. După atacul Hamas din 7 octombrie 2023, eficiența acesteia a fost pusă la îndoială, deși au existat informații că serviciile secrete israeliene și aliate au știut despre planurile organizației teroriste, politicienii fiind cei care nu au fost capabili să ia decizii pentru a preveni atacul.

“În războiul din Gaza, IDF pare să fi îmbrățișat însă pe deplin viziunea lui Sariel asupra viitorului, în care tehnologia militară reprezintă o nouă frontieră în care AI este folosită pentru a îndeplini sarcini din ce în ce mai complexe pe câmpul de luptă”, comentează The Guardian.

IDF susține că sistemele sale de inteligență artificială sunt menite să asiste oamenii care iau decizii și cărora li se cere să verifice dacă suspecții sunt ținte legitime conform dreptului internațional.

În cartea sa, generalul Sariel susține că “utilizarea inteligenței artificiale pentru a identifica potențiale ținte militare poate fi mai eficientă și poate evita blocajele umane, create de oficialii sau de ofițerii serviciilor de informații. Potrivit presei israeliene, Generalul Sariel le-a spus colegilor săi că “7 octombrie îl va bântui până în ultima sa zi”.

Sursa: The Guardian

Foto: Emanuilov Shabtay | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday