Pe lângă interferențele hackerilor chinezi, compania americană a arătat, într-un raport, că “este probabil să vedem și actori cibernetici nord-coreeni, într-o oarecare măsură”. Microsoft transmite că “cel puțin” grupurile chineze vor crea și distribui pe rețelele sociale conținut generat de inteligența artificială, care să “aducă beneficii Chinei în aceste alegeri de mare importanță. În timp ce impactul unui astfel de conținut a fost, până acum, minor, creșterea numărului de experimente, cu meme-uri, videoclipuri și conținut audio, se poate dovedi eficientă, în viitor”.

Compania americană a explicat că Beijingul a încercat deja o astfel de campanie, în timpul alegerilor prezidențiale din Taiwan, de la începutul anului. Grupul de hacking Storm 1376 a creat un mesaj audio fals, în numele unui fost candidat, care ieșise din cursa electorală cu câteva luni înainte, prin care acesta anunța că își declară sprijinul față de un candidat pro-China. Youtube a șters respectivul clip audio de pe platformă. 

De asemenea, hackerii au creat și meme-uri cu candidatul Lai Ching-te, promotor al independenței insulei (care a câștigat scrutinul), prin care era acuzat că a deturnat fonduri de stat. Într-o altă tentativă, au fost generați prezentatori de știri care anunțau, în mod fals, că Lai avea copii nelegitimi. Potrivit Microsoft, aceste personaje au fost create cu ajutorul CapCut, o aplicație dezvoltă de ByteDance, compania care deține și TikTok. 

În următoarele două săptămâni, în Coreea de Sud și India vor avea loc alegeri parlamentare, în timp ce în SUA, la început de noiembrie, se va desfășura scrutinul prezidențial.

Sursă: The Guardian

Foto: Tero Vesalainen | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday