Potrivit Eurostat, organismul de statistică al Uniunii Europene, prețurile locuințelor pentru întreg blocul comunitar au înregistrat o ușoară creștere, de +0,2% pe medie la finalul anului trecut. Totuși, această medie este foarte puțin relevantă, în condițiile în care tendințele sunt contradictorii în diferitele zone ale Europei. Astfel, în Germania, prețurile locuințelor au scăzut pe medie cu -7%, în ultimul an, în timp ce în Polonia au crescut cu +13%, iar în Bulgaria cu +10%. 

Economiștii consideră că piețele imobiliare din vestul Europei (Franța, Germania) resimt stagnarea economiei, în timp ce țările din sudul și estul Europei au în continuare piețe dinamice, cu o cerere de locuințe care continuă să crească. Dar o analiză a Financial Times arată că, spre exemplu în cazul Germaniei, politica monetară extrem de conservatoare a Băncii Centrale Europene, care a ținut dobânzile foarte jos, după recesiunea din 2008-2010, a determinat investitorii să își pună banii în active mai puțin lichide, așa cum ar fi cele de pe piața imobiliară. Scăderile de prețuri din 2023 din Germania, vin după mai bine de un deceniu în care locuințele s-au scumpit în această țară, nu atât datorită cererii de locuințe, cât mai ales datorită cererii speculative, ce a determinat populația și fondurile de investiții să direcționeze sume mari către piața imobiliară.

Surse alternative: Eurostat, FT

Foto: LCVA | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday