În ciuda amplorii sale, cutremurul de miercuri din Taiwan a produs până acum doar 10 decese, majoritatea persoane aflate în exterior, mai ales pe autostradă, lovite de prăbușirea unor stânci sau afectate de alunecările de teren. Orașele taiwaneze, deși foarte aglomerate, au înregistrat înclinări ale mai multor clădiri, aproximativ o mie de persoane fiind rănite și încă aproximativ 20 sunt deocamdată dispărute. 

CNN remarcă faptul că, pentru un cutremur atât de mare, bilanțul arată mai degrabă evoluția pozitivă a insulei din ultimii 25 de ani și gradul înalt de pregătire al populației pentru un astfel de eveniment. În 1999, un cutremur cu magnitudinea de 7,7 a lovit centrul insulei și a ucis 2.400 de oameni și a rănit alte 10.000, pentru că s-au prăbușit complet peste 100.000 de clădiri, dintre care aproape 300 de școli, inclusiv în capitala Taipei, chiar dacă aceasta se afla la 150 de km de epicentru.

De această dată, remarcă CNN, cutremurul de 7,4 a produs mai puține victime decât alte cutremure mai mari din Haiti, India sau China, ceea ce, spun specialiștii, ar putea fi considerat un miracol, dacă nu s-ar avea în vedere politicile constante duse de guvernele din Taiwan, în anticiparea unui astfel de eveniment. La Hulien, orașul cel mai afectat de cutremur, în care o clădire s-a prăbușit, o singură persoană a murit. Aceasta s-a evacuat inițial și scăpase, dar s-a întors pentru a-și salva pisica și a fost surprinsă de prăbușire.

CNN mai arată că, în 1999, Taiwanul a fost surprins extrem de nepregătit de cutremurul de atunci, fără reglementări specifice, cu o mare corupție în rândul autorităților din construcții și chiar cu o slabă coordonare a echipelor de salvare. Ulterior, guvernul a modificat legislația privind gestionarea dezastrelor, a îmbunătățit coordonarea și pregătirea echipelor de salvare, a impus norme de construcție mai stricte pentru rezistența la cutremur și a amendat drastic firmele care nu le-au respectat. A prioritizat școlile și a lansat o campanie de evaluare, modernizare sau reconstruire a clădirilor publice pentru a le spori capacitatea de a rezista la cutremurele mai puternice. Ulterior, campania s-a extins și la clădirile private, iar 21 septembrie  (data la care a avut loc cutremurul din 1999) a devenit de atunci o zi desemnată pentru exercițiile de dezastru în Taiwan, cu mesaje de alertă simulate, trimise pe telefoanele mobile din întreaga insulă și cu exerciții de evacuare în școli și în companii.

Rezultatul s-a văzut acum, la două zile de la cutremurul de 7,4 autoritățile gestionând populația rămasă fără locuințe în corturi și aprovizionând-o cu alimente și apă, în timp ce restul insulei și-a reluat normal activitatea, inclusiv pe liniile de tren sau autostrăzile afectate inițial. Magazinele și restaurantele s-au redeschis, la fel ca și tarabele de pe marginea drumului care vând fructe, legume și gustări. S-a început deja repararea zecilor de clădiri avariate, precum și demolarea a patru clădiri, considerate imposibil de salvat. 

Sursă: CNN 

Foto: Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday