Declarațiile au fost făcute pentru Reuters de către un oficial din cadrul NATO, dar sub protecția anonimatului. Potrivit unei evaluări independente a agenției de presă, într-adevăr, circa 14% din capacitatea de rafinare a Rusiei a fost afectată, o estimare care se potrivește cu cea a oficialului Alianței Nord-Atlantice. Agenția amintește că ucrainenii au lansat un atac inclusiv la peste o mie de kilometri de graniță.

Oficialul a apreciat că, în funcție de amploarea daunelor suferite de punctele de infrastructură rusești, lucrările de reparare ar putea dura “considerabil de mult, iar din ce în ce mai puține obiective de infrastructură sunt ferite de potențiale lovituri”. Ministrul rus al Energiei a transmis, anterior, că rafinăriile vor relua activitatea la capacitate maximă în iunie.

Oficialul a mai afirmat că Rusia păstrează un avantaj semnificativ față de Ucraina în privința munițiilor, a numărului de trupe și de echipamente, dar că este puțin probabil să lanseze “o operațiune semnificativă, fără o altă mobilizare la scară largă”. El mai consideră că Armata Rusă și-ar putea intensifica atacurile asupra punctelor de infrastructură energetică din Ucraina, pentru a degrada capacitatea de apărare antiaeriană a țării. 

De altfel, ministrul ucrainean de Externe a cerut, la o reuniune cu miniștrii de Externe din țările NATO, mai multe sisteme de apărare Patriot. Aproape simultan, Rusia a solicitat de la Iran și Coreea de Nord mai mult armament, inclusiv rachete balistice. Oficialul NATO a declarat că, deocamdată, nu sunt semnale că un transfer de rachete a avut loc. 

Sursă: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday