Decizia face parte dintr-un acord pe care Google a acceptat să îl încheie cu utilizatorii care au dat-o în judecată. Aceștia nu vor primi însă despăgubiri, dar pot acționa compania în justiție, individual, pentru daune. Acțiunea colectivă împotriva Google a început în 2020, și vizează milioane de utilizatori Google care au folosit navigarea privată începând cu 1 iunie 2016.

Conform acordului, Google fi obligată să explice mai bine ce informații colectează în navigarea “privată” și va permite utilizatorilor incognito să blocheze cookie-urile din surse terțe. “Rezultatul este că Google va colecta mai puține date din sesiunile de navigare private ale utilizatorilor și că va câștiga mai puțini bani din date”, au transmis avocații reclamanților.

Utilizatorii au acuzat că analizele cookie-urile și aplicațiile Google permit Alphabet să urmărească în mod necorespunzător persoanele care setează browserul Chrome în modul “incognito” și alte browsere în modul de navigare “privat”, crezând că navigarea nu le este monitorizată. 

Compania s-a mai confruntat cu procese similare și înainte. În 2022, procurorul general din Texas a dat Google în judecată, susținând că “modul incognito” sau “navigare privată” este o funcție de browser web care păcălește utilizatorii că Google nu le va urmări istoricul căutărilor sau locația.

Sursă alternativă: The Guardian

Sursa foto: Jakkapant Turasen | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday