De luni până joi, timpul petrecut de americani la muncă a revenit la o oarecare normalitate, scrie WSJ. Ora de vârf a revenit, iar birourile sunt din nou pline, mai ales la mijlocul săptămânii. Cu toate acestea, în ultimii doi ani, vinerea, considerată o zi normală de lucru, a devenit mai degrabă o zi de relaxare înainte de weekend.

Față de începutul anului 2021, când ziua de lucru la distanță se prelungea adesea până seara, americanii termină acum vineri munca cu o oră mai devreme, în medie la ora 16.03, potrivit unei analize realizată de firma ActivTrak, care a studiat programul de muncă a 75.000 de cetățeni din America de Nord.

WSJ scrie că din ce în ce mai multe studii sugerează că o zi de muncă mai lejeră poate stimula performanța pentru celelalte zile și, de asemenea, reduce costurile pe care le implică schimburile de tură. Unii patroni au remarcat că randamentul angajaților chiar crește atunci când sunt lăsați să lucreze vinerea de acasă și să-și stabilească singuri programul de muncă. 

Mai puțin timp petrecut la muncă în zilele de vineri afectează pozitiv și alte aspecte ale vieții, se mai arată în analiza publicației americane. ClassPass, o companie care oferă prin intermediul unei aplicații abonamente pentru accesul în săli de sport, saloane de frumusețe și spa-uri, informează că vinerea a fost cea mai populară zi a săptămânii, anul trecut, în ceea ce privește programările pentru astfel de servicii. Aceeași sursă arată că prezența în restaurante obișnuia să atingă vârful în zilele de vineri, la prânz, în 2019, pe vremea când angajații aveau pauze de masă. De atunci, ora de vârf este sâmbătă, dimineața târziu, probabil pentru că vineri la prânz majoritatea americanilor sunt în trafic.

În zilele în care lucrează de acasă, de obicei o zi pe săptămână, americanii au tendința de a lucra cu două ore mai puțin decât cei care se prezintă fizic la birou. Mulți dintre aceștia folosesc programul mai scurt pentru programări medicale, activități fizice sau pentru a-și lua copiii de la școală. Peste 45% dintre americani cu program hybrid au lucrat, din 2022 și până la sfârșitul lunii ianuarie 2024, în zilele de vineri de acasă. Este cel mai mare procent din toate zilele săptămânii. 

Nu există nicio dovadă care să ateste că prezența la birou în zilele de vineri îmbunătățește productivitatea. Există o mulțime de studii contradictorii, care îi irită pe mulți, a declarat Nicholas Bloom, economist la Universitatea Stanford. Deși săptămâna de lucru de patru zile s-ar putea să nu devină niciodată, în mod oficial, norma în lumea corporatistă, zilele de vineri mai scurte, cu program la distanță, par a fi preferate de mulți americani.  

Analiza completă pe WSJ 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday