Studiul a fost realizat de cercetători suedezi de la Institutul Karolinska din Stockholm, care au descoperit că inflamația cauzată de obezitate în corpul copiilor poate determina o creștere a riscului de scleroză multiplă (SM). 

Autorii studiului, Emilia Hagman, profesor asociat, și profesorul Claude Marcus, au explicat: Unul dintre efectele obezității în copilărie este că provoacă o inflamație de grad scăzut, dar cronică, și cel mai probabil această inflamație crește riscul de a dezvolta mai multe boli, cum ar fi scleroza multiplă. Se crede, de asemenea, că o astfel de inflamație crește riscul instalării altor boli precum astmul, artrita, diabetul de tip 1 și unele forme de cancer. Cu toate acestea, știm că pierderea în greutate reduce inflamația și, cel mai probabil, riscul de a dezvolta aceste boli“.

Dovezile din studiile anterioare au sugerat o legătură între un indice de masă corporală (IMC) ridicat în adolescență și un risc crescut de scleroză multiplă, însă majoritatea acestor studii au fost concepute retrospectiv și au folosit date auto-raportate.

În cadrul noului studiu, cercetătorii au încercat să evalueze prospectiv riscul de a dezvolta SM la o cohortă mare de copii obezi, comparativ cu populația generală. Au fost analizate datele din registrul suedez pentru tratarea obezității infantile, care este una dintre cele mai mari baze de date din lume de acest fel.

Echipa de cercetare a analizat datele despre copiii cu vârste între doi și 19 ani care s-au alăturat registrului între 1995 și 2020 și a comparat informațiile lor cu cele ale copiilor din populația generală. Studiul a inclus date despre peste 21.600 de copii cu obezitate, care au început tratamentul pentru obezitate când aveau o vârstă medie de 11 ani, dar și peste 100.000 de copii fără obezitate.

Copiii implicați în studiu au fost monitorizați timp de șase ani. În perioada de urmărire, 28 dintre copiii cu obezitate au fost diagnosticați cu SM (0,13% din grup) și 58 din grupul fără obezitate (0,06%).

Scleroza multiplă este o boală progresivă, autoimună, care afectează sistemul nervos central. Provoacă tulburări neurologice, inclusiv probleme de vedere și de motricitate.

Sursă: The Guardian

Sursa Foto: Chernetskaya / Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday