Primele informații arată că, vineri dimineața, Armata Rusă a lansat unul dintre cele mai puternice atacuri aeriene combinate de până acum, asupra infrastructurii energetice ucrainene. Au fost vizate termocentrale din centrul și vestul Ucrainei, drone fiind interceptate inclusiv la Cernăuți și Liov.

DTEK, compania care administrează rețeaua ucraineană de energie electrică raportează avarierea gravă a unor echipamente, iar în mai multe zone alimentarea cu curent electric a fost tăiată.

Spre Odesa au fost lansate din Marea Neagră cel puțin două rachete de croazieră și una anti-radar, iar Armata Ucraineană raportează că, din cele 99 de ținte aeriene detectate (60 de drone, 3 rachete hipersonice Kinjal, iar restul rachete de croazieră de diferite tipuri), 84 au fost distruse. Aparent, niciuna dintre rachetele hipersonice nu a fost de această dată interceptată.

În analiza sa zilnică, ISW arată că “degradarea continuă a umbrelei de apărare aeriană a Ucrainei oferă forțelor ruse o cale imediată pentru un impact operațional neliniar. (…) Loviturile intense cu drone și rachete rusești vor pune din nou presiuni asupra Ucrainei pentru a acorda prioritate alocării resurselor rare de apărare aeriană pentru apărarea centrelor populate și a infrastructurii critice, lăsând mai puțin apărate zonele de-a lungul liniei frontului”.

Rusia folosește acum masiv bombe cu planare pentru a distruge apărarea ucraineană și pentru a deschide drumul trupelor sale prin fortificațiile ucrainene, dar acest tip de atac presupune apropierea avioanelor care le lansează de linia frontului. Prezența apărării antiaeriene pe linia frontului este așadar critică, iar atacul masiv cu rachete asupra zonelor urbane și a infrastructurii energetice pune presiune pe autoritățile ucrainene să mute apărarea antiaeriană în jurul orașelor.

Președintele Zelenski a declarat ieri că cinci – șapte baterii antiaeriene Patriot suplimentare ar permite Ucrainei să protejeze și centrele populate și instalațiile industriale și linia frontului.

Surse: ISW, PravdaUA

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday