UPDATE, ora 10.30. Comunicatul integral al MApN este unul foarte scurt:

“În seara zilei de 28 martie 2024, au fost identificate fragmente care par a proveni de la un dispozitiv aerian (dronă), pe un teren agricol din Insula Mare a Brăilei.

Ministerul Apărării Naționale, împreună cu structuri specializate din cadrul Sistemului național de apărare, ordine publică și siguranță națională, desfășoară vineri, 29 martie 2024, cercetarea incidentului, conform procedurilor operaționale specifice”.

Știrea, în forma inițială:

Armata caută, vineri dimineața, o eventuală dronă militară căzută pe terenul unei ferme, la circa 12 kilometri de orașul Brăila, după ce localnicii au sesizat o explozie, joi seara. Un elicopter survolează zona, în care au venit și echipaje de la SRI, poliție și jandarmerie.

Presa locală informează că mai mulți localnici din zona unei ferme din Insula Mare a Brăilei au postat pe internet informații privind posibila cădere a unei drone militare, joi seara.

Atât Armata, cât și autoritățile locale (ISU, Jandarmerie) sunt prezente joi dimineața în zonă, dar, până la ora 8.30, nu a fost confirmată, nici infirmată prăbușirea unei drone militare. Câmpul respectiv este la circa 23 de kilometri de granița cu Ucraina, iar noaptea trecută NU a fost transmis niciun mesaj de avertizare privind riscul unui astfel de incident. Nici pe rețelele ucrainene nu a fost semnalat până acum vreun bombardament rusesc în zona Deltei Dunării (Reni, Izmail), dar militarii ucraineni au interceptat mai multe rachete de croazieră rusești (Kh-22) lansate din Marea Neagră spre Odesa.

În schimb, rușii au bombardat azi-noapte Cernăuțiul (în Bucovina ucraineană) și Liovul, aproape de granița cu Polonia, ceea ce a determinat aviația poloneză să ridice din nou de la sol aeronave de interceptare.

Reamintim, în urmă cu trei zile, NATO a analizat o eventuală decizie de a intercepta dronele și rachetele care se apropie de granițele sale, pentru a preveni eventuale intrări pe teritoriile țărilor aliate.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday