Micky Adriaansens, ministrul olandez al Economiei, a confirmat că guvernul va investi cele 2,5 miliarde de euro pe parcursul mai multor ani, în ceea ce a primit numele de “Operațiunea Beethoven”. Mai concret, vor fi modernizare și reabilitate locuințele, instituțiile de învățământ, rețelele de transport și electricitate din centrul economic Eindhoven, unde își are sediul ASML. 

Executivul a mai transmis că va mai lua măsuri pentru “reducerea poverii fiscale asupra întreprinderilor”, însă nu a detaliat care vor fi acestea. În comunicatul de presă, se precizează: Prin adoptarea acestor măsuri, cabinetul presupune că ASML va continua să investească și să își păstreze sediul statutar, fiscal și real în Olanda.

ASML este cea mai mare companie de tehnologie din Europa și cel mai mare furnizor, la nivel globall de echipamente (“imprimante”) pentru producătorii de cipuri. Grupul a salutat anunțul guvernului, dar a subliniat că încă analizează cu privire la locul în care se va dezvolta în viitor. A adăugat că se așteaptă ca afacerea sa “să crească” în Olanda, atâta timp cât executivul susține “condiții de afaceri favorabile”.

Recent, directorul general al ASML a făcut publice mai multe plângeri cu privire la planul executivului de a renunța la scutirile de taxe pentru migranții calificați, strategie care ar îngreuna procesul de recrutare. De asemenea, grupul a criticat lipsa investițiilor în infrastructura din zona Eindhoven.

Un sondaj realizat de Reuters în rândul companiilor de top a arătat că șase dintre ele iau în considerare să-și mute operațiunile în altă țară. Multe au invocat faptul că partidele populiste au obținut câștiguri în alegerile parlamentare din noiembrie și că legislativul a impus politici fără a lua în considerare impactul pe termen lung.

În 2018, Shell și Unilever și-au mutat sediile centrale la Londra după ce executivul olandez a fost nevoit să renunțe la promisiunea de a elimina un impozit pe dividende.

Sursă: Reuters

Sursa Foto: Michael Vi / Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday