SUA. Valoarea la bursă a companiei Trump Media a urcat din nou la peste 13 miliarde de dolari, în a doua zi de tranzacționare, deși are venituri de doar câteva milioane de dolari și pierderi de zeci de milioane. Analiștii spun că micii investitori cresc cotațiile, într-un nou fenomen “meme stock mania”.

Potrivit Financial Times, platforma Truth Social a lui Donald Trump “călărește un val de entuziasm din partea micilor investitori”, a căror cerere a ridicat din nou la peste 13 miliarde de dolari valoarea la bursă și la 5,3 miliarde de dolari valoarea pe care o are (pe hârtie) participația fostului președinte american. Timp de șase luni acesta nu are voie să vândă acțiunile, dar fenomenul în sine, remarcă analiștii, seamănă foarte mult cu ceea ce s-a întâmplat în 2021, când grupuri mari de investitori micuți s-au organizat pe forumuri pentru a cumpăra două companii anonime (GameStop și AMC), mărindu-le pentru o perioadă de timp artificial valoarea. La vremea respectivă fenomenul a fost numit “meme stock mania” (un fel de nebunie a cumpărării de acțiuni “de amuzament”) și a lăsat numeroși dintre acești mici investitori cu pierderi după ce nu a mai fost cerere pentru acțiunile respective, iar acestea s-au prăbușit.

Platforma Truth Social a înregistrat pe primele nouă luni ale anului trecut venituri de doar 3,4 milioane de dolari și pierderi de 49 de milioane de dolari.

Sursa: FT

Folosim cookies